Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Hundutställning

Är du nyfiken på att ställa ut din hund på hundutställning, men känner dig osäker på om det är något för er? Läs då vidare.

Under en hundutställning betygsätter en domare din hund. Han eller hon kikar bland annat på dess benställning, svansföring, bett, kroppsbyggnad, proportioner och det allmänna helhetsintrycket. Dessa jämförs sedan med rasens standard. Ligger din hund närmast idealet, så vinner den. Annars går priset till någon annan.

Förutom att få omdömen om din hund och möjligheten att erhålla utmärkelser, är hundutställningar också utmärkta tillfällen för att göra något kul ihop med din fyrfotade bästis. Du har också chansen att lära känna likasinnade och få ny kunskap med dig hem.

Första steget till hundutställning

Innan du bestämmer dig för att medverka kan det vara smart att prata med din hunds uppfödare och få tips från denne. Andra du kan vända dig till är exempelvis specifika rasklubbar, Svenska Kennelklubben och bekanta med hund. Det finns även inofficiella hundutställningar där du och din hund kan ställa upp för att få ett hum om hur det går till på riktigt.

Regler och råd

Huruvida du väljer en mjukstart eller skarpt läge direkt är upp till dig. Samma bestämmelser gäller dock på alla varianter av utställningar. Din hund måste vara:

  • minst 4 månader gammal
  • ID-märkt
  • frisk
  • vaccinerad enligt gällande regler

Du läser mer i Svenska Kennelklubbens broschyr om regler för hundutställningar.

Berätta för din lokala veterinär att ni planerar att ge er iväg på utställning. Då kan veterinären hjälpa dig med att ge alla nödvändiga vaccinationer, så att din hund får de bästa förutsättningarna till att hålla sig frisk. Detta är väldigt viktigt. På platser med stora samlingar av hundar florerar nämligen mycket bakterier och risken att din hund blir smittad av dessa är stor. I värsta fall kan din hund drabbas av en av de vanligaste smittsamma sjukdomarna, som exempelvis Kennelhosta.

Av samma anledning är det grundläggande för dig att ha din pälskling försäkrad. Via TecknaSmart kan du jämföra olika försäkringslösningar med varandra och hitta en som passar extra bra för en aktiv livsstil. Låt inte rädsla för att din hund eventuellt kan bli sjuk hindra dig från att ställa ut din hund.

Istället så borde du se till att ta alla eventuella försiktighetsåtgärder för att vara beredd om olyckan är framme – men inte låta något stoppa dig och din hund från att vara med på hundutställning. Det kan i många fall bli en tillställning både du och din hund kommer njuta av. Hundliv handlar om att våga testa nya upplevelser.

Lycka till!