Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Hund på vintern

Fryser hundar? Behöver de vinterkläder? Och kan man promenera som vanligt fast det är snö ute? Läs vidare och få koll.

Tack vare sin päls är de flesta hundar rätt så köldtåliga. Egentligen är det luftlagret mellan deras hårlager som gör att värme lagras. Av det skälet står raser med tät underull och tjocka hårstrån emot kylan allra bäst. Precis som du håller värmen lättare med flera lager kläder på dig. Hundar har även en högre andel brunt fett än vad vi människor har, vilket bidrar till bättre motstånd mot lägre temperaturer.

Korthåriga och tunnpälsade raser kan dock ha det tufft under vinterhalvåret. Om du äger en sådan hund och den darrar, kurar ihop sig eller vägrar att gå, då kan du vara rätt säker på att det beror på att den fryser. Och hoppar din hund på tre ben med en tass i luften är detta ett tydligt tecken på köldkramp. 

Så här förebygger du problem med hund på vintern

Givetvis kan även hundar med tjock päls frysa. Det beror helt på väderförhållandena och individen. Var uppmärksam och håll koll på din hund, så ser du om du behöver hjälpa honom eller henne för att må bra när graderna sjunker och snön faller. Detta kan du exempelvis göra genom att:

  • Sätta på ett täcke
  • Ta bort snö som fastnar i päls
  • Värma frusna tassar i dina händer
  • Skölja av vägsalt från tassar efter promenad
  • Smörja tassar med fet salva

Det finns också speciella skor till hundar som du kan köpa ifall det är så att din hund får mycket problem med sina tassar under vintern. I övrigt ska du tänka på att aldrig lämna din hund ensam i kylan. Frost kan slå till fort med förödande konsekvenser

Om du misstänker att din hund drabbats av en köldrelaterad skada, så bör du ta den till veterinären för en undersökning. Annars är vintern är en tid då många hundar får mer energi och blir extra busiga. Ut och lek med din hund! Med aktivitet, sunt förnuft och en god försäkring i bagaget behöver ni inte bry er särskilt mycket om väderleken. Det kan dock vara lättare sagt än gjort att skjuta detta ur sinnet. Det bästa du då kan göra är att kontrollera att din försäkring täcker alla eventualiteter – och att den gäller om oturen skulle vara framme. För att hitta rätt hundförsäkring är det avgörande att du ser till att du jämför hundförsäkringar, för både din och din hunds skull.