Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Hund i bil

Det kan tyckas helt självklart, men många missar säkerheten när deras hund är medpassagerare i bilen. Är du en av dem?

Vid förflyttning i ett fordon är det du som förare som ansvarar för att samtliga i bilen åker med på ett tryggt sätt. Detta gäller alla passagerare – oavsett ras. Med andra ord måste även husdjur färdas fastsatta. Det finns olika sätt att lyckas med detta. Läs vidare för tips på hur du på bäst sätt kan resa med din hund i bil.

Säkerhetssele till hund i bil

Att använda en säkerhetssele är ett bra sätt att lättare kunna ha hund i bil. Välj en säkerhetssele med breda, vadderade remmar som inte skär in i pälsen och huden under den. Placera sedan din hund i baksätet, så att den är på tryggt avstånd från krockkuddarna. Om du hemskt gärna vill resa med din kamrat bredvid dig, behöver du ta bilen till en verkstad och låta auktoriserad personal avaktivera krockkudden på passagerarsidan i framsätet. Krockkudden är farlig för varelser som är mindre än människor eftersom att den löses ut med ofantlig kraft. På så vis kan dina airbags i värsta fall skada din hund vid en eventuell krock.

Transportbur

Säkerhetssele i all ära, men hundar och andra djur färdas egentligen allra säkrast i en transportbur i bagageutrymmet. Köp en krocktestad sådan i rätt storlek, ställ den så att du och din hund kan se varandra och förankra den väl. Genom att förankra din transportbur ordentligt så kommer inte denna glida runt, vilket kan orsaka obehag för ditt djur liksom 

Övriga rekommendationer vid transport

När du reser med din hund i bil behöver du tänka på fler saker än hur den färdas på ett säkert vis. Var exempelvis noga med att:

  • Stanna och rasta din hund med jämna mellanrum
  • Undvik att lämna den ensam i bilen
  • Se till att skapa skugga genom att sätta upp solskydd över fönsterna
  • Ge vatten och mat vid längre resor
  • Låt inga föremål ligga löst i bilen – dessa kan orsaka stor skada vid en krock
  • Ha en ordentlig försäkring för både dig och din hund

Just att ha en ordentlig försäkring blir avgörande om olyckan i värsta fall skulle vara framme. En försäkring är ett billigt sätt att skydda sig lite extra om något olyckligt sker. Se till att teckna försäkring innan dagen kommer då du behöver använda den. Dessutom jämför du allra enklast försäkringar på hund genom TecknaSmart.Skrivet av Emelie Andréasson