Vanliga frågor om hundförsäkringar
Hur hittar jag en billig och bra hundförsäkring?
Steg ett är att bestämma dig för vad du vill ska ingå i din hundförsäkring. Därefter rekommenderar vi att du jämför försäkringar här via vår hemsida. Vilka försäkringsbolag erbjuder det du som är viktigt för dig och din hund? Ingår detta i paketförsäkringar eller behöver du tilläggsförsäkringar?
Undersök sedan vad som händer med den årliga premien om du antingen väljer hög eller låg självrisk. Hur påverkas priset om du väljer en lägre ersättningsnivå? Glöm dock inte att räkna på kostnaden över tid. En lösning med låg ersättningsnivå och hög självrisk kan slå bakut och bli riktigt dyrt för er i slutändan ifall ni behöver mer avancerad vård.
Den så kallade självriskperioden har även den stor betydelse. Behöver din hund uppsöka veterinär många gånger under en tid, är en lång självriskperiod bättre för din plånbok. Kort självriskperiod betyder nämligen att du får betala samtliga självrisker oftare.
Måste jag ha karenstid på min försäkring?
Vill du vara säker på att slippa karenstid, så ska du välja Svedea. De är det enda försäkringsbolag som inte använder sig av denna praxis. Det du kan göra för att slippa karenstiden hos andra försäkringsbolag är att se till att försäkra din hund så fort det bara går, inom en viss tid efter att överlämning från kenneln skett. Det är även positivt att veterinärbesiktiga valpen.
Kom också ihåg att karenstid inte ska tillämpas om du byter försäkringsbolag.
Vilket är maxbeloppet som jag kan få ut på veterinärvårdsförsäkringen?
Detta är nästan helt upp till dig. När du tecknar en hundförsäkring brukar det gå till så att du får välja mellan olika tillgängliga belopp för din hunds veterinärvårdsförsäkring. Om ett högt belopp är viktigt för dig, så är Agria det självklara valet. Deras tak ligger nämligen på 120 000 kronor.
Hos de andra försäkringsbolagen ligger ersättningen på veterinärvårdsförsäkringen mellan 50 000 – 75 000 kronor. Gemensamt för dem alla är att premien påverkas av den summa som du väljer. Detta kan vara bra att ta i beaktning.
Vad menas med undantag när det kommer till hundförsäkringar?
Undantag innebär att det kan finnas tidpunkter då försäkringen inte gäller och du då inte kan få någon ersättning utbetald. Det kan handla om begränsningar för vissa hundraser eller sjukdomar. Ett bra exempel på detta är tillexempel tandrelaterade problem hos hundar. Dessa brukar väldigt sällan innefattas i försäkringen.
Vad är en lämplig nivå på självrisk?
Rätt nivå på självrisk är högst individuellt. Generellt finns det alltid en fast och en rörlig del. Den fasta är en avtalad summa som alltid är densamma. Vanligtvis ligger den någonstans mellan 1200 – 5000 kronor.
Den rörliga är en bestämd del av den faktiska kostnaden som besöket hos veterinären landar på, normalt cirka 15 – 25 procent av totalen.
Väljer du att ha en hög självrisk brukar premien bli lägre och tvärtom. Det är många gånger frestande att välja en hög självrisk just därför. Tänk då på att det kan bli otroligt kostsamt när ni väl behöver hjälp och du då kanske inte har råd att betala för den veterinärvård som din hund behöver. Det är en sits som ingen hundägare vill hamna i.
Vi har tidigare tipsat om att du bör välja en låg självrisk när hunden är ung, för att senare höja självrisken pö om pö. Detta kan vara ett bra sätt att klara sig undan de allra värsta ekonomiska smällarna, men det beror givetvis på vad för hund du äger och vad den har för hälsobild.
Måste jag betala en rörlig självrisk?
Ja, i princip alla försäkringsbolag kör med rörlig självrisk. Folksam är faktiskt det enda alternativet för dig som inte vill betala en rörlig självrisk. Då ligger den fasta självrisken på 2500 kronor istället.
Vad räknas som ett dolt fel?
Ett dolt fel är ett fel som hunden har med sig från födelsen, som inte har upptäckts av en veterinär när denne undersökt hunden. Ett dolt fel är aldrig något som en veterinär borde ha hittat, men helt enkelt missat. Det är snarare en sjukdom, som startat före besiktningen, men som inte har gått att diagnosticera för att den inte utvecklats ännu. Det kan också vara en medfödd skada som inte varit synlig.
Vilka är de vanligaste tilläggsförsäkringar för hundförsäkringar?
- Liv. Gäller när din hund avlider eller om en veterinär tycker att den bör tas bort.
- Rehabilitering. Gäller när din hund behöver rehabilitering i samband med eftervård av en skada eller sjukdom.
- Avel. Gäller när din hund förlorar sin avelsförmåga. Denna variant försäkrar även valparna direkt efter födseln.
- Resor. Gäller när du tvingas avboka en resa för att vara hemma med din sjuka eller skadade hund. Brukar också gälla om du behöver åka hem tidigare från en resa på grund av att din hund blivit sjuk eller skadad. Vissa tilläggsförsäkringar som rör resor brukar också innebära att din hund får bättre försäkringsskydd under själva resan och kompensation för borttappat hundpass.
- Trygghet. Gäller precis på samma sätt som exemplet ovan när det kommer till resor med hund. Det som skiljer denna variant mot enbart ett resetillägg är att den här gäller även om du blir sjuk och inte längre är kapabel att ta hand om din hund. Då brukar ersättning lämnas för att täcka kostnader för hundpensionat.
- Medicin. Gäller när din hund behöver kostsam medicin och förband. Det kan röra sig om veterinärklinikens kostnader, men även dina privata utlägg i samband med vård av ditt djur.
- Användbarhet. Gäller när din hund tappar en viss kompetens. Det kan till exempel röra sig om att den inte längre kan vara ledhund eller att den inte går att använda som jakthund på grund av ett försämrat luktsinne eller liknande.
Vad ska jag titta efter när jag väljer hundförsäkring?
Vad är viktigt för dig och din hund? Låt de svaren styra. Och känner du dig osäker kan du alltid fråga vänner och bekanta i er närhet för att se vad de har för erfarenheter av hundförsäkringar. En del föredrar en hög ersättningsnivå, andra vill absolut ha en låg premie och lång självriskperiod.
Fundera också på vad som kommer att vara viktigt lite längre fram, när hunden blir äldre. Vill du att din hund ska ha en livförsäkring hela livet ut? Är just din hund av en frisk ras eller förutspår ni många framtida besök till veterinären?
Sist men inte minst är det viktigt att se på helheten. Vad ingår i försäkringen och vad behöver ni ha som tillägg? De olika tilläggsförsäkringarna varierar från bolag till bolag och kan göra att ni får desto färre alternativ att välja mellan.
Veterinärvårdsintyg – när måste det visas upp?
Ett veterinärvårdsintyg måste ibland visas upp vid dessa tillfällen:
- Ingen karenstid Om du vill undvika karenstid vid tecknande av försäkring krävs ofta ett veterinärvårdsintyg.
- Högt livförsäkringsbelopp Här gäller det att kunna visa försäkringsbolaget att det inte finns vetskap om några sjukdomar och liknande.
- Dolda fel Vill du ha ersättning för dolda fel krävs det att du kan visa upp ett veterinärvårdsintyg.
Livbeloppet – går det att ändra?
Livbeloppet styrs av hundens marknadsvärde. Om du är intresserad av att höja livbeloppet, så ska du kontakta ditt försäkringsbolag. Har du till exempel tävlat eller ställt ut din hund, är chansen stor att den är mer värd. Ansöker du inte om att ändra livbeloppet ligger det kvar på samma nivå och det går inte att få ut någon högre ersättning utan en korrigering i avtalet.
Vad händer om min hund gör påverkan på annan persons egendom? Täcker min hundförsäkring även sådana skador?
Tyvärr inte. Det är du som hundägare som är ansvarig för den här typen av olyckor och då ska du istället använda dig av din hemförsäkring.
Hur mycket kostar en försäkring till min hund?
Det är svårt att säga exakt, men en hundförsäkring brukar kosta mellan 1000 – 6000 kronor på ett år. Eftersom att prisspannet är så otroligt stort tycker vi att det bästa du kan göra är att ta dig tid att jämföra bland olika hundförsäkringar för att verkligen hitta det alternativ som är bäst för dig och din hund. Här finns pengar att spara.