Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Hund som kissar inomhus

Om din hund kissar inomhus kan det bero på flera olika saker. Kanske har den lagt sig till med en dålig vana eller så kan det ligga en medicinsk orsak bakom.

Först och främst: om din vuxna, rumsrena hund plötsligt börja att kissa inomhus, så bör du ta den till en veterinär för att utesluta eventuella fysiska problem. Förhoppningsvis är anledningen till beteendet av ofarlig karaktär, men det är bäst att vara på den säkra sidan.

Meh hjälp av TecknaSmart kan du jämföra de bästa alternativen på marknaden när det kommer till djurförsäkringar och hitta det alternativ som passar dig och din hund. Har du ditt husdjur försäkrat kan du lugnt luta dig tillbaka. Då behöver besöket hos veterinären inte kosta mer än själva självrisken, såtillvida att ditt valda skydd täcker denna sortens undersökning.

Kissar din hund inomhus?

Det första steget veterinären tar är att ta prover på hunden för att gå igenom den. Anledningen till att din hund kissar inomhus kan vara antingen medicinska eller mer beteendevetenskapliga. I värsta fall kan det visa sig att din hund kissar inomhus på grund av att den är sjuk, eller har någon annan obalans i kroppen. 

Ifall allt ser bra ut, och hunden ändå envisas med kissa inomhus så kan det vara ett mer djupt rotat problem. I så fall bör man, om inget annat fungerar, gå tillbaka till att behandla hunden som när den var en valp. Specifikt så bör man göra om träningen som den genomgick under valptiden för att återigen bli en rumsren hund.

Om hunden är frisk

  • Skärma av de platser i huset där hunden har vant sig vid att kissa
  • Tidigarelägg era morgonpromenader
  • Gå ut med honom eller henne oftare – direkt efter lek, vila, mat eller dryck
  • Förekom, var konsekvent och belöna din bästis när den gör rätt

När man belönar hunden för att kissa utomhus så förstärker detta hundens vilja att göra det på nytt. Genom att skärma av de platser inomhus där hunden har börjat kissa inomhus så kan inte hunden gå enbart på vana. Istället så blir hunden då mer mottaglig till att ändra på sitt beteende.

Detta är, helt enkelt, samma typ av jobb som man måste utföra med en liten valp. Om en vuxen hund har vant sig vid att kissa inomhus så kan detta dock ta långt mer uppmärksamhet, envishet och tid för att rätta till än om en liten valp ska läras att vara rumsren.