Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Hälsorisker hos mops

Mops är en typisk hundras som många köper på grund av dess charmiga utseende. Men rasen är på många håll kraftigt sönderavlad och lider ofta av flera hälsoproblem. TecknaSmart går igenom en del av alla hälsorisker med mops.

Trubbnosiga hundar, så kallade brakycefala raser, kännetecknas av förkortade näspartier och skallar. Exempel på sådana är boxer, engelsk och fransk bulldog, mops, bostonterrier, pekingnese, shi-tzu, japanese chin, king charles spaniel och griffoner. De precis listade hundtyperna har nästan människoliknande ansikten och en del tycker därför dessa är otroligt gulliga.

Hemsk hälsobild

Den senaste tiden har dock de trubbnosiga raserna fått uppmärksamhet av desto allvarligare skäl: deras fysiska besvär. Om nosarna är överdrivet korta och näsborrarna är trånga, så påverkar detta inte bara andningsfunktionen, utan också deras förmågan att reglera temperatur. Detta beror på den intensiva avling som har skett med dessa raser, för att ge dem ännu trubbigare nosar.

Dessa djur löper också större risk att få ögonskador, då deras nosar inte är tillräckligt stora till att ta emot eller att vara i vägen för faror i närheten av deras ansikten. Flertalet får dessutom eksem orsakade av tung hud som hänger och veck. I dessa veck blir det även smuts och bakterier, som är ännu en av de många hälsorisker med en mops.

Vikten av en försäkring

Som mopsägare måste du vara beredd på att din hund kan behöva mycket veterinärvård. Då är en ordentlig försäkring A och O. Vissa försäkringsbolag har extra föreskrifter när det kommer till dessa raser i och med deras dåliga odds. Läs noga på, så att du är garanterad hjälp när ni behöver det. Och var uppmärksam på hur din hund mår. Kort sagt kan man säga att så fort en hund låter när den andas så är det något som inte är optimalt. Detta säger Helena Skarp från Svenska Kennelklubben. För att hitta den försäkring som passar bäst för din mops bör du se till att hitta en billig hundförsäkring på TecknaSmart.

Om man ska skaffa en hund bör man därför tänka på att en mops kommer att behöva mycket omsorg, mycket uppskattning och kan eventuellt lätt bli sjuk. Det kan därför vara bättre att skaffa en annan typ av hund än just mops som första hund. Med detta sagt så är det ingenting som är fel på att äga en mops. Man får bara vara medveten om de hälsorisker en mops blir född med till följd av dess trubbnosiga ansikte. Detta är något som är gemensamt för nästan alla olika trubbnosiga hundraser.Skrivet av Emelie Andréasson