Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Försäkra häst

Tips

Har du hittat drömhästen och den gick igenom besiktningen? Grattis! Glöm bara inte att försäkra den i glädjeyran.

Skulle du glömma att försäkra din nyfunna häst kan det stå dig dyrt. Hästen ska helst vara försäkrad av tidigare ägaren sedan innan och det är viktigt att det inte blir något glapp i samband med försäljningen. Undvik detta genom att fråga säljaren vilket bolag som de har haft hästen försäkrad i och vilken typ av försäkring som de hade. Fråga också om du kan få en fullmakt för att ta över den.

Då kan du nämligen ringa bolaget i fråga och höra dig för angående villkoren. Här är några viktiga punkter att ta upp:

  • Vilken försäkring gäller?
  • Vad ingår i den?
  • Till vilket belopp uppgår livförsäkringen?
  • Har djuret haft några tidigare skador eller sjukdomar?
  • Hur länge har försäkringen varit tecknad?

Har hästen varit sjuk innan?

När du ska försäkra häst gäller din försäkring bara för sånt som sker efter att försäkringen har tecknats. Det är då viktigt att hålla koll på om hästen har varit sjuk innan, eller varit skadad innan försäkringen tecknades. Ett bra sätt att få mer information om din nya häst är genom att be den tidigare ägaren om hästens tidigare försäkringsuppgifter. Detta innebär att du får en översikt över hästens hälsohistorik. 

Dyrt med sjuk häst

När din häst blir sjuk så kan detta bli en kostsam affär för dig. När man besöker veterinären så kan detta kosta från 1500 kronor för en enklare hältutredning, till närmare 60 000 kronor för exempelvis en bukoperation. Detta är anledningen till att man behöver en bra hästförsäkring som hjälper till att bekosta dessa stora utgifter. Många gånger så kan man dessutom få sin del av kostnaden “direktreglerad” av olika veterinärkliniker. Kort sagt så innebär detta att man bara betalar sin del av den totala kostnaden vid veterinärbesöket. Den del som man annars hade blivit ersatt kommer då att regleras direkt mellan försäkringsbolaget och klinken vid veterinärbesöket.

Hur länge har försäkringen varit tecknad

Hur länge din försäkring har varit tecknad har stor betydelse när det kommer till dess eventuella karens. Om hästen har varit försäkrad länge med oförändrad omfattning och man tar över den på samma premisser, så slipper man oroa sig över problem. För det är just det som karens är. Det är vanligt med tjugo sk oskyddade dagar vid korrigeringar av avtal. Kom också ihåg att undersöka ditt totala försäkringsskydd för dig och din häst. Exempelvis så ingår det en olycksfallsförsäkring om du har en hästlicens hos Svenska Ridsportsförbundet. Det är därför viktigt att du ser till att du kostnadsfritt jämför hästförsäkring innan du tecknar en, för att hitta den som passar bäst för just dig.Skrivet av Emelie Andréasson