Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

De tio friskaste hundraserna

Tips

Sugen på att skaffa hund? Tänk efter innan och köp en hund med bra hälsobild – för din egen och djurets skull. Läs vidare för de friskaste hundraserna.

Vilka av hundraserna är de friskaste?

När man skaffar en hund så bör man skaffa en man klarar av att ta hand om. Olika typer av hundar skiljer sig åt när det kommer till hur benägna de är att skada sig eller bli sjuka. Enligt skadestatistik är dessa de friskaste hundraserna i Sverige de följande:

 1. Norrbottenspets
 2. Finsk spets
 3. Basenji
 4. Tysk spets/Mittelspitz
 5. Norsk älghund/Gråhund
 6. Jämthund
 7. Hamiltonstövare
 8. Siberian husky
 9. Phalene
 10. Puli

Köp helst inte en hund med många kända hälsoproblem, utan köp hellre en som visat sig vara stark och motståndskraftig. Att en hundras anses vara frisk är aldrig en garanti, men genom att skaffa en sådan ger du dig själv och hunden goda förutsättningar för både ett skade- och sjukdomsfritt liv tillsammans.

Ge din bästis det bästa

Du måste även sköta om hunden på ett korrekt sätt. Det kan du exempelvis göra genom att se till att den får rätt:

 • Kost
 • Motion
 • Vård
 • Inställning
 • Försäkring

Läs på vad som gäller för just din hund. Har den några rasbundna sjukdomar? Hur ofta behöver du borsta den? Kräver hunden mycket aktivering? Vilket foder är mest lämpligt och hur mycket ska den äta av det för att må bra? Att ha hund är lika mycket glädje som ansvar. Det krävs mycket arbete för att hålla din hund lycklig, men det är något som du får vara beredd att ge när du skaffar ett husdjur. En lycklig hund är i många fall en frisk hund.

Var förberedd

Förutom att ta väl hand om din hund, så borde du verkligen ha den försäkrad. Då kan du alltid vara säker på att du har råd att ge honom eller henne rätt vård om det skulle behövas. Även här är det en fördel med en frisk hundras. De får nämligen en billigare försäkringspremie, i och med att risken är mindre för dem att drabbas av fysiska bekymmer.

Hos TecknaSmart kan du jämföra olika bolag och försäkringar med varandra, för att enkelt kunna hitta den lösning som känns bäst för er. Att jämföra hundförsäkringar och försäkringsbolag är det första steget mot att förstå vilken försäkring som passar för just din hund. Detta innebär att du inte behöver betala en dyr försäkringspremie i onödan. Med andra ord, vad väntar du på – ta en titt på hundförsäkringar som passar dig redan idag! 

Skrivet av Emelie Andréasson