Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara
Vilken Hästförsäkring passar dig? Jämför och spara
Hästförsäkring

Jämför alla Sveriges försäkringar och spara pengar! Våra kunder sparar i snitt 1856 kr/år. Gör ett smart val du också, helt kostnadsfritt!

Hästens födelsedatum

Våra kunder säger

How it works

Vi tyckte helt enkelt att det fanns för få bra jämförelsetjänster som kunde hjälpa dig med
Ange dina uppgifter
1

Ange dina uppgifter

Jämför olika försäkringar
2

Jämför olika försäkringar

Spara pengar på att teckna online
3

Spara pengar på att teckna online

Var smart, tecknasmart
4

Var smart, tecknasmart

why you should use our site

Vi tyckte helt enkelt att det fanns för få bra jämförelsetjänster som kunde hjälpa dig med försäkringar, elavtal, banktjänster och bredbandsleverantörer.

Jämför alla bolag

Jämför alla bolag

Dålig koll på försäkringsbolag? Inga problem! Med TecknaSmart kan du enkelt jämföra alla olika försäkringsbolag på några få klick - helt kostnadsfritt.

Spara pengar

Spara pengar

Ingen gillar räkningar. Men TecknaSmart hjälper dig att hitta den försäkring som är mest prisvärd och som passar bäst för dig. Så du får mer pengar över till annat.

Pris inom 20 sekunder

Pris inom 20 sekunder

På 20 sekunder hinner man inte göra särskilt mycket. Dricka en klunk kaffe. Ta en selfie. Kolla mailen. Eller jämföra pris på Sveriges alla försäkringsbolag hos TecknaSmart.

Spara i snitt 1856 kr/år

Spara i snitt 1856 kr/år

De som använder sig av TecknaSmart när de letar försäkring sparar i genomsnitt 1856 kronor per år. TecknaSmart är dessutom helt gratis - vad väntar du på?

Vanliga frågor

Vad borde jag tänka på när jag köper försäkring?

När kan jag byta försäkringsbolag?

Kan ni byta försäkring åt mig?

Vilka försäkringar behöver jag?

Det har inträffat en skada som min försäkring täcker - vad ska jag göra?

Varför TecknaSmart?

TecknaSmart är skapad för att du som ny eller befintlig djurägare/försäkringstagare på ett smart sätt ska kunna jämföra olika djurförsäkringsbolag och produkter med varandra. Genom TecknaSmart kan du på ett lättöverskådligt sätt få information om olika försäkringsprodukter, premier, självrisker, rabatter och villkor.

Det finns olika sorters djurförsäkringar för häst, hund och katt beroende vilket djur du har, och vad det används för. Är det exempelvis en utställnings-, sällskaps-, avels-, jakt-, bruks- eller tävlingshund? Oroa dig inte - TecknaSmart har försäkringar för dem alla. Det finns till och med försäkringar för specifika hundraser. Har du exempelvis en tax så finns taxförsäkring och vad den behöver.

Bolagen som TecknaSmart jämför är Agria, Moderna, Sveland, IF, Folksam, Svedea, ICA och Dina försäkringar. Det finns många bolag på marknaden, där vissa nästan alltid har funnits och vissa har tillkommit på senare år. Alla tål att jämföras och det är sällan så att billigast är bäst. Använd därför TecknaSmart och jämför! Och kom gärna med feedback - det gillar vi!

TecknaSmart Sverige AB står under tillsyn hos Finansinspektionen
som försäkringsdistributör

Därför ska du försäkra din häst

Om din häst blir skadad eller sjuk kommer den att behöva vård. Detta kan bli riktigt dyrt och för att kunna ge din häst den bästa vården är det viktigt att ha en bra försäkring. Jämför hästförsäkring för att hitta den bästa för dig.

Hästförsäkringens olika delar

En hästförsäkring innefattar kostnader för undersökning och behandling om din häst drabbas av sjukdom eller olycksfall. Det finns olika typer av försäkringar med olika syften.

Veterinärvårdsförsäkring

Veterinärvården är själva basen i din försäkring. Den ger ersättning för vissa sjukdomar och skador. Hos en del bolag även för mediciner och rehabilitering. Veterinärvårdsförsäkringarna skiljer sig mycket åt beroende på bolag så jämför hästförsäkring noga så att du hittar det bästa för dig och din häst.

Livförsäkring

Livförsäkringen ger dig ersättning om hästen avlider, kommer bort, stjäls eller behöver avlivas. Livbeloppet speglar hästens marknadsvärde. Bra att veta är att de flesta bolag sänker livbeloppet efter att hästen uppnått en viss ålder.

Tilläggsförsäkring

Tilläggsförsäkringar går att köpa till och utökar din försäkring så att den blir mer komplett. Den ger dig extra trygghet.

Bra att veta när du jämför hästförsäkring

Karens

De flesta försäkringsbolag har något som kallas karens. Det är en slags väntetid och innebär att du inte får ut någon ersättning om något skulle hända din häst under de första dagarna, precis efter att du tecknat försäkringen. Karensen är vanligtvis ca 20 dagar. Det kan dock göras undantag och du kan i vissa fall slippa karenstid. Ofta gäller inte karensen vid olycksfall eller plötslig skada orsakat av yttre våld. Föl har ofta en kortare karenstid, om de försäkras tidigt.

Ålder

En hästförsäkring går att teckna från att hästen fyllt 2 dagar. De flesta bolag har även en övre maxgräns vid tecknandet av försäkring på ca 16 år. När du väl har tecknat en försäkring gäller den hästens liv ut.

Medicin

Det skiljer sig åt mellan försäkringsbolagen när det kommer till ersättningen av medicin. Hos en del bolag ingår medicinen i veterinärvården medan det hos andra inte ingår. Flera bolag har tilläggsförsäkringar där du kan välja till medicin.

Rehabilitering

Ersättning för rehabilitering skiljer sig åt mellan bolagen. En del bolag erbjuder det i sin veterinärvård medan andra har det som tilläggsförsäkring. Vissa ger ingen ersättning alls. Jämför hästförsäkring för att ta reda på vad som gäller hos respektive bolag.

Reservationer och undantag

Med reservationer och undantag menas att försäkringsbolagen inte betalar ut ersättning för vissa undantag, det finns alltså tillfällen då försäkringen inte gäller. Undantagen kan t.ex. handla om tandsjukdomar eller beteenderubbningar. Det kan också handla om sjukdomar för en viss ras. Läs noga igenom vad som gäller för just din ras när du jämför hästförsäkring.

Premie

Premien är själva kostnaden för försäkringen. Priset varierar beroende på vad du väljer för försäkringsbolag, maxersättning och självrisk. Ju högre maxersättning desto dyrare premie. Du kan få ned premien genom att välja en högre självrisk.

Andra faktorer som spelar in är hästens ålder, ras och vart ni bor.

Självrisk och självriskperiod

Självrisken är den del du själv står för när hästen behöver vård. Det finns oftast en fast och en rörlig del. Den fasta delen behöver du bara betala en gång per självriskperiod, räknat från första veterinärbesöket. Titta därför efter hur lång självriskperioden är när du jämför hästförsäkring. Den brukar skilja sig mellan 100-150 dagar.

Ofta får du välja mellan olika nivåer hur hög självrisk du vill ha. Bra att veta är att ju högre självrisk du väljer, desto lägre blir premien och vice versa.

Maxersättning

Maxersättningen är den högsta summan du kan få ut under ett år. Ofta kan du välja mellan olika nivåer på maxersättningen, ju högre maxersättning desto dyrare premie.

MR-, CT-undersökningar (magnetresonans och datortomografi) och scintigrafi

Jämför hästförsäkring för att se om detta ingår. Den här typen av röntgen vill du gärna ha täckning för, då det annars kan bli väldigt dyrt.

Rabatt

Kom ned i pris med rabatter. Många bolag har ett flertal kombinerbara rabatter att utnyttja.

Veterinärvård online

De allra flesta bolag erbjuder 3 gratis videosamtal med veterinär i samarbete med FirstVet.

Några råd från oss när du jämför hästförsäkring

Se över undantagen

Undantagen ger ingen ersättning och är något alla försäkringsbolag har. Läs på vilka undantag som gäller för just din ras så att det inte blir en tråkig överraskning sedan.

Jämför noga med Teckna Smart

Att hitta rätt försäkring kan kännas som att hitta en nål i en höstack. Teckna Smart gör det enkelt och tydligt för dig. Vi ger dig en rättvis och strukturerad överblick över de olika försäkringarna. Tänk på att ta hänsyn till många faktorer när du jämför hästförsäkring, såsom självrisken, självriskperioden, maxersättningen och livförsäkringen. Det är mycket som spelar in och det finns pengar att spara.

Vanliga frågor om hästförsäkringar

Vilken hästförsäkring är bäst?

Vi rekommenderar att du jämför hästförsäkring på vår sida för att få reda på vilken försäkring som är bäst för dig. Vad är viktigt för dig? Vad ingår i veterinärvården och vad behöver du köpa till?

När det kommer till priset gäller det att inte enbart stirra sig blind på månadspremien. Vad får du betala i självrisk? Och hur lång är självriskperioden? Blir din häst sjuk flera gånger under året lönar det sig att välja en försäkring med lång självriskperiod, då du bara behöver betala den fasta självrisken en gång under en sådan period.

Gällande självrisken är det för vissa viktigt med en låg självrisk, medan andra hellre vill ha ett högt maxbelopp. En annan faktor som är bra att titta på när du jämför hästförsäkring, är livförsäkringen. Hur länge gäller den och vad innefattar den?

När ska jag försäkra mitt föl?

Du kan försäkra ditt föl från att det fyllt 2 dagar. Vi rekommenderar dig att försäkra det så fort som möjligt, ifall olyckan är framme.

Vad menas med livbelopp?

Livbeloppet är den summa som hästens anses vara värd, alltså dess marknadsvärde. Denna summa får du som tecknat en livförsäkring i ersättning om din häst avlider, behöver avlivas eller kommer bort.

Hur länge gäller livbeloppet och när börjar det sänkas?

Detta är olika beroende på vilket bolag du väljer men alla har gemensamt att de sänker livbeloppet när hästen fyller 16 år. De flesta bolag sänker då med 20% per år, Folksam utmärker sig och sänker endast med 15% per år. Livbeloppet gäller sedan tills hästen fyller mellan 21-26 år, beroende på bolag.

Vad är fast och rörlig självrisk?

Självrisken är den delen du själv behöver betala när din häst behöver vård. I de allra flesta fall består den av en fast och en rörlig del. Den fasta delen betalar du endast en gång per självriskperiod. Den rörliga delen är en procentandel som du betalar av beloppet, vanligtvis brukar den ligga på 20%.

Vilka är de vanligaste tilläggsförsäkringar för hästförsäkringar?

Tilläggsförsäkringen är till för att du ska kunna skräddarsy din försäkring så att den passar just dig. Vanliga tilläggsförsäkringar är:

  • Liv
    Livförsäkringen är den vanligaste typen av tilläggsförsäkring och ger dig ersättning om din häst avlider, behöver avlivas eller kommer bort
  • Rehabilitering
    Extra ersättning vid behov av rehab.
  • Tandvårdsförsäkring
    Ersätter kostnader för undersökning, behandling och vård

Vad kostar en Hästförsäkring?

Vad priset för din hästförsäkring blir beror på flera faktorer. Till största del beror det på vilket försäkringsbolag du väljer. Men det spelar också roll vad du väljer för maxersättning och självrisk. Ju högre maxersättning desto dyrare blir premien. Högre självrisk däremot ger billigare premie. Andra faktorer som spelar in är hästens ålder, ras och vart ni bor.

Exakt pris hittar ni längre upp på startsidan.

Jämför hästförsäkring för att hitta den bästa för dig
1