Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Hästförsäkring

Enkel överblick innan du väljer

Som hästägare är du förtjänt av den bästa hästförsäkringen till din älskade vän. Vi har därför, för din skull, skapat denna sida där du jämför hästförsäkring i en lätt överblick. När du hittat en som känns bra är det bara att klicka dig vidare och få ett prisförslag.

Bästa hästförsäkringen


    • Tillgång till digital klinik och rådgivning
    • Veterinärvård upp till 150 000
    • Specialiserade på häst och gård
    Veterinärvård
    Maxersättning: 150 000
    Karenstid: 20 dagar
    Självrisker
    Lägsta: 0 kr + 25%
    Högsta: 0 kr + 50%
    Allmänt
    Möjlig teckna:Andra levnadsdygnet
    Dolda fel: Ja
    Fri digital vård: Ja
    Styrkor
    • Tillgång till digital klinik och rådgivning
    • Veterinärvård upp till 150 000
    • Specialiserade på häst och gård
    Om försäkringsbolaget

    Dunstan är försäkringsbolaget som specialiserar sig på häst och gård. Vill du ha samma försäkring för både din gård och häst är detta ett utmärkt val. Det går dock lika bra att teckna enbart hästförsäkring.

    Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

  1. Veterinärvård
    Maxersättning: 140 000 kr
    Ersättningsminskning: Nej
    Karenstid: 14 dagar
    Medicin: Ja
    Självrisker
    Lägsta: 0 kr + 15%
    Högsta: 3500 kr + 25%
    Period: 365 dagar
    Allmänt
    Möjlig teckna: 4 veckor – ingen övre gräns
    Rabatter: Ja, 15% samlingsrabatt (fler djur)
    Dolda fel: Ja
    Fri digital vård: Ja
    Styrkor
    • BÄST I TEST (4,7 av 5)
    • Fast självrisk från 0 kr
    • Ingen åldersgräns, ingen bindningstid
    Om försäkringsbolaget

    ManyPets är ett djurförsäkringsbolag, som fokuserar på att ge djurägare bra och säkra försäkringar. De är en utmanare som växer och är i skrivande stund en av de mest omtyckta bland svenska djurägare. ManyPets är rankad högst 2021 av Konsumenternas och har gott omdöme.

    Besök webbplats →

    Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.

Därför är det viktigt att du försäkrar din häst

OM din häst råkar ut för sjukdom eller en olycka kommer den att behöva vård. Kostnaden för detta kan lätt nå astronomiska summor och det är där som veterinärvårdsförsäkringen kommer in i bilden. En sådan ligger till grund för alla djurförsäkringar. Utöver den kan du välja till exempelvis livförsäkring och andra tillägg för att få ett extra bra skydd vid oväntade händelser.

De olika delarna i en hundförsäkring

Veterinärvårdsförsäkring

Veterinärvårdsförsäkringen är basen i alla djurförsäkringar. Olika bolag och försäkringar inkluderar olika saker, så det är bäst att vara noggrann med den här biten. Jämför ordentligt innan du gör ditt val. På så vis kan du vara säker på att få hjälp med ersättning om olyckan är framme.

Livförsäkring

Det här är det vanligaste tillägget som de flesta väljer. Kortfattat innebär det att du blir ersatt om hästen går bort. Värdet sätts gällande marknadsvärde vid tecknande av hästen. Ofta sänks livförsäkringen i takt med att hästen blir äldre.

Tilläggsförsäkring

Det här är ett ytterligare alternativ som kan adderas för extra säkerhet, exempelvis kan du teckna tillägg som tryggar ersättning för rehabilitering och viss medicin.

 

Vad ska du tänka på när du jämför försäkringar?

Maxersättning vid veterinärvård och sänkning av belopp

Maxersättning är det totala belopp som kan betalas ut under tolv månader. Denna summa varierar kraftigt mellan bolagen och kan vara allt från ca 25 000 kr upp till ca 160 000 kr. För att ersättning ska kunna erhållas måste din häst undersökas och/eller behandlas av en legitimerad veterinär.

Efter att din häst nått en viss ålder så kan maxersättningen sänkas för varje år som går. Detta varierar dock och gäller inte alla försäkringsbolag. Vissa försäkringsbolag har beständiga belopp, oberoende av hur gammal din häst är. Andra minskar med fasta belopp. Det finns då alltid ett lägsta belopp som sänkningarna då tillslut stannar vid.

Medicin

Vissa försäkringsbolag lämnar ingen som helst ersättning för saker så som medicin och förband, medan det hos andra bolag ingår.

Kastrering och sterilisering

Här styr speciella omständigheter och förutsättningarna för att kunna få ersättning skiljer sig mellan försäkringsbolagen.

Rehabilitering

Jämför bland de olika försäkringsbolagen för att hitta de som ger ersättning för eftervård i form av rehabilitering. De andra brukar erbjuda detta som tillägg och kan då adderas till ert skydd på det viset.

Avlivning

Alla försäkringsbolag erbjuder inte denna typ av ersättning, men de som gör det brukar dela ut upp till ca 6000 kronor i händelse av att en veterinär rekommenderar avlivning. Tanken är att pengarna ska täcka kostnaden för både avlivning och kremering.

Ålder

En häst kan du teckna en försäkring för redan från födseln. En del applicerar också en övre åldersgräns medan andra inte har någon som helst begränsning gällande detta.

Karens

Karens är något som infaller precis när du nytecknar en hästförsäkring och då kan du inte få någon ersättning. Denna är ungefär 20 dagar lång hos de allra flesta försäkringsbolag.

Självrisk och självriskperiod

Ju högre självrisk – desto lägre premie och vice versa. De allra flesta försäkringsbolag praktiserar både fast och rörlig självrisk. Fast självrisk pendlar mellan 1500 – 5000 kronor. Den rörliga, i sin tur, brukar ligga på cirka 15 – 25 procent av beloppet.

Självriskperiod är en fastställd tid som du bara behöver betala en fast självrisk under. I praktiken innebär det att du bara tvingas stå för den rörliga självrisken om din häst blir dålig eller råkar ut för fler saker inom loppet av pågående period. Här gäller det att jämföra försäkringarna noga eftersom att det varierar stort mellan de olika försäkringsbolagen, med korta självriskperioder på endast 100 dagar och andra – betydligt längre – på upp emot ett år.

Premie

Pris på premien beror bland annat på ras, ålder och eventuella rabatter. Du kan också påverka priset om du väljer att ha en högre självrisk och lägre maxersättningsbelopp. Tänk dock på att inte stirra dig blind på det faktiska priset på premien. Det viktigaste är inte att hitta den billigaste premien, utan att din häst faktiskt har ett bra skydd och att försäkringen passar er livsstil och era önskemål.

Livförsäkring

Det är väldigt vanligt att man tecknar en extra livförsäkring på sin häst då detta normalt inte ingår i grundförsäkringen, men en del försäkringsbolag har valt att baka in den i sina paket.

Hos en del försäkringsbolag syns en lägre maxålder för livförsäkring och hos andra en högre. Var också uppmärksam på sänkningar av livbeloppet. Vissa försäkringsbolag minskar nämligen ersättningen gradvis ju äldre hästen blir.

Tilläggsförsäkringar

När det kommer till tilläggsförsäkringar är det ditt och hästens behov som styr. Utbudet varierar stort bland de olika försäkringsbolagen; en del har många olika tilläggslösningar medan andra har fler fasta komponenter i sina försäkringspaket. Oavsett om det som du önskar för din häst ingår eller ej, så bör du satsa på det – antingen som en del av en paketlösning eller genom att addera det till er försäkring.

Tips

Teckna din försäkring så fort som möjligt

Att inte ha en försäkring kan bli en riktigt dyr affär, därför är det bra att skaffa en så fort som möjligt. En häst går vanligtvis att försäkra redan från att den blivit 2 dygn.

Andra fördelar med att vara snabbt ute är att du kan undvika karenstid, få skydd mot dolda fel och erhålla ett riktigt bra pris på vald försäkring.

Få ned priset med rabatter

Gör dig själv tjänsten att kolla upp vilka tillgängliga rabatter det finns. Har du häst eller annat djur försäkrat hos tilltänkt försäkringsbolag sedan innan? Då har du med stor sannolikhet rätt till mängdrabatt. Vanligt är också att du kan få rabatt om du arbetar med djurvård, uppfödning eller är med i en kennelklubb.

Vanliga frågor om hästförsäkringar

Hur hittar jag en billig och bra hästförsäkring?

Steg ett är att bestämma dig för vad du vill ska ingå i din hästförsäkring. Därefter rekommenderar vi att du jämför försäkringar här via vår hemsida. Vilka försäkringsbolag erbjuder det som är viktigt för dig och din häst? Ingår detta i veterinärvården eller behöver du tilläggsförsäkringar?

Undersök sedan vad som händer med den årliga premien om du antingen väljer hög eller låg självrisk. Hur påverkas priset om du väljer en lägre ersättningsnivå? Glöm dock inte att räkna på kostnaden över tid. En lösning med låg ersättningsnivå och hög självrisk kan slå bakut och bli riktigt dyrt för er i slutändan ifall ni behöver mer avancerad vård.

Den så kallade självriskperioden har även den stor betydelse. Behöver din häst uppsöka veterinär många gånger under en tid, är en lång självriskperiod bättre för din plånbok. Kort självriskperiod betyder nämligen att du får betala samtliga självrisker oftare.

Måste jag ha karenstid på min försäkring?

Karenstid skiljer sig åt hos olika bolag, den är ofta lägre om du tecknar in ett föl än en vuxen häst.
Kom ihåg att karenstid inte ska tillämpas om du byter försäkringsbolag.

Vilket är maxbeloppet som jag kan få ut på veterinärvårdsförsäkringen?

Detta är nästan helt upp till dig. När du tecknar en hästförsäkring brukar det gå till så att du får välja mellan olika tillgängliga belopp för din häst veterinärvårdsförsäkring. En del försäkringsbolag erbjuder betydligt högre maxbelopp än andra, så jämför hästförsäkring noga. Gemensamt för försäkringsbolagen är att premien påverkas av den summa som du väljer. Detta kan vara bra att ta i beaktning.

Vad menas med undantag när det kommer till hästförsäkringar?

Undantag innebär att det kan finnas tidpunkter då försäkringen inte gäller och du då inte kan få någon ersättning utbetald. Det kan handla om defekter, sjukdomar eller följdsjukdommar.

Vad är en lämplig nivå på självrisk?

Rätt nivå på självrisk är högst individuellt. Generellt finns det alltid en fast och en rörlig del. Den fasta är en avtalad summa som alltid är densamma. Vanligtvis ligger den någonstans mellan 1000 – 3500 kronor.

Den rörliga är en bestämd del av den faktiska kostnaden som besöket hos veterinären landar på, normalt cirka 15 – 25 procent av totalen.

Väljer du att ha en hög självrisk brukar premien bli lägre och tvärtom. Det är många gånger frestande att välja en hög självrisk just därför. Tänk då på att det kan bli otroligt kostsamt när ni väl behöver hjälp och du då kanske inte har råd att betala för den veterinärvård som din häst behöver. Det är en sits som ingen hästägare vill hamna i.

Vi har tidigare tipsat om att du bör välja en låg självrisk när hunden är ung, för att senare höja självrisken pö om pö. Detta kan vara ett bra sätt att klara sig undan de allra värsta ekonomiska smällarna, men det beror givetvis på vad för hund du äger och vad den har för hälsobild.

Måste jag betala en rörlig självrisk?

Ja, i princip alla försäkringsbolag kör med rörlig självrisk.

Vad räknas som ett dolt fel?

Ett dolt fel är ett fel som hästen har med sig från födelsen, som inte har upptäckts av en veterinär när denne undersökt hunden. Ett dolt fel är aldrig något som en veterinär borde ha hittat, men helt enkelt missat. Det är snarare en sjukdom, som startat före besiktningen, men som inte har gått att diagnosticera för att den inte utvecklats ännu. Det kan också vara en medfödd skada som inte varit synlig.

Vilken är den vanligaste tilläggsförsäkringen för hästförsäkringar?

  • Livförsäkringen
    Gäller när din häst avlider eller om en veterinär tycker att den bör tas bort.

Vad ska jag titta efter när jag väljer hästförsäkring?

Vad är viktigt för dig och din häst? Låt de svaren styra. Och känner du dig osäker kan du alltid fråga vänner och bekanta i er närhet för att se vad de har för erfarenheter av hästförsäkringar. En del föredrar en hög ersättningsnivå, andra vill absolut ha en låg premie och lång självriskperiod.

Sist men inte minst är det viktigt att se på helheten. Vad ingår i försäkringen och vad behöver ni ha som tillägg? De olika tilläggsförsäkringarna varierar från bolag till bolag och kan göra att ni får desto färre alternativ att välja mellan.

Veterinärvårdsintyg – när måste det visas upp?

Ett veterinärvårdsintyg måste ibland visas upp vid dessa tillfällen:

  • Ingen karenstid
    Om du vill undvika karenstid vid tecknande av försäkring krävs ofta ett veterinärvårdsintyg.
  • Högt livförsäkringsbelopp
    Här gäller det att kunna visa försäkringsbolaget att det inte finns vetskap om några sjukdomar och liknande.
  • Dolda fel
    Vill du ha ersättning för dolda fel krävs det att du kan visa upp ett veterinärvårdsintyg.

Livbeloppet – går det att ändra?

Livbeloppet styrs av hästens marknadsvärde. Om du är intresserad av att höja livbeloppet, så ska du kontakta ditt försäkringsbolag. Har du till exempel tävlat är chansen stor att den är mer värd. Ansöker du inte om att ändra livbeloppet ligger det kvar på samma nivå och det går inte att få ut någon högre ersättning utan en korrigering i avtalet.

Hur mycket kostar en försäkring till min häst?

Det är svårt att säga exakt, men snittpriset ligger på ca. 15 000 kr per år. Men eftersom att prisspannet är så otroligt stort tycker vi att det bästa du kan göra är att ta dig tid att jämföra bland olika hästförsäkringar för att verkligen hitta det alternativ som är bäst för dig och din häst. Här finns pengar att spara!