Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Därför ska du inte köpa en smuggelhund

Tips

Är det så farligt att köpa en smuggelhund – egentligen? Svaret är ja. Här berättar vi varför.

Familjemedlem. Bästis. Träningskompis. En hund i hushållet är en investering som du ska vara noga med. Om du inte ser upp finns det risk att du tar hem en så kallad smuggelhund, det vill säga en hund som olagligt har förts in i Sverige. Och det är något som du vill undvika – både för din egen och djurets skull.

En smuggelhund är nämligen en hälsofara. Mer ofta än sällan kommer en sådan från riktigt dåliga förhållanden, är sjuk och uppfyller inte vårt lands införselkrav. Det är till exempel inte ovanligt att de saknar vaccination mot rabies, en dödlig sjukdom som kan drabba både människor och djur. 

Checklista när du ska köpa hund för att undvika smuggelhund

  • Var kommer hunden ifrån? 

Se till att du får träffa den i dess hemmiljö innan du köper den. Be om att få hälsa på övriga flocken. 

  • Vilka papper följer med? 

Begär att få stamtavla och en köpehandling. På sistnämnda ska säljarens namn, adress och telefonnummer stå med.

  • Är den grundvaccinerad?

Om ja, kolla noga att det finns ett veterinärintyg som högst är en vecka gammalt.

  • Hur gammal är hunden? 

Den får inte lov att vara yngre än åtta veckor vid överlämning. Annars riskerar hunden att få beteendeproblem i framtiden.

  • Vad är den i för skick? 

Känn. Kläm. Titta. Se upp för öron- och svanskupering. Sådana är tydliga tecken på import eftersom att denna behandling är förbjuden i Sverige.

  • Är den chipmärkt? 

Fråga om bevis på detta.

  • Är den försäkrad?

Normalt sett är de flesta valpar försäkrade av den kennel som har fött upp dem. Denna brukar upphöra vid en viss ålder eller ägarbyte. Det är därför mycket viktigt att du frågar uppfödaren, så att du kan teckna en ny försäkring i god tid. Hos oss på TecknaSmart kan du enkelt hitta en försäkring som passar din parvel.  

Lita på din instinkt

Om en säljare inte går med på ovan listade villkor eller gör dig misstänksam på andra vis, så bör du inte fullfölja köpet. I värsta fall kan det då handla om en smuggelhund. Vi rekommenderar istället att du drar dig ur och tar kontakt med Tullverket, som i sin tur kan påbörja en utredning. Små och dyra raser – som exempelvis chihuahuor, dvärgspetsar och bulldoggar – är typer av hundar som smugglas mer frekvent än andra. Var alltså extra vaksam ifall du tittar på valpar av dessa slag. Med facit i hand vet vi att det kan bli en dyr och sorglig historia för dig om du inte har huvudet på skaft. Men sköter du allt rätt så har du å andra sidan ett härligt hundliv att se fram emot.Skrivet av Emelie Andréasson