Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Besök och pris hos veterinärkliniker ökar

Tips

I Sverige är djursjukvården dyrare än någon annanstans i hela Europa. Och som djurägare är du helt i veterinärens händer. Utan en försäkring är det dessutom du själv som får stå för kostnaden privat. Därför blir det allvarligt när pris hos veterinärkliniker ökar.

I dagens samhälle är våra djur som familjemedlemmar med oss och vi gör allt för att de ska må bra och leva så länge som möjligt. Därför går vi ofta till veterinären med dem. Du vet säkert precis vad vi menar. Detta ställer i sin tur höga krav på de inrättningar som tar hand om djuren. 

Varför ökar ditt pris hos veterinärkliniker?

Utrustningen på olika veterinärkliniker blir allt mer avancerad, vårdplatserna blir fler och personalstyrkorna större. Givetvis drar dessa faktorer upp priserna. Mer ingående information om ämnet går att finna i denna rapport från Konkurrensverket.

Behandling av djur omfattas dock inte av Konsumenttjänstlagen. Det betyder att du som kund inte kan vara säker på att en veterinär eller djurvårdare agerar helt i ditt eller ditt djurs intresse. Speciellt inte eftersom att det råder fri prissättning på djursjukvård.

Efter att ha tagit din hund, katt eller häst till en klinik kan du inte heller vända dig till Allmänna reklamationsnämnden för att klaga på en behandling. Du behöver alltså själv vara tydlig, ifrågasätta och begära insyn för att djuret ska få rätt hjälp.

Vad du kan göra för att spara pengar

En aspekt av de rådande omständigheterna är att det är svårt att veta vad ett veterinärbesök kommer att kosta. Ofta nämns inga priser i förväg, varken över telefon eller på nätet. Det är först när en veterinär har undersökt ditt djur som han eller hon kan avgöra vad som är fel och komma med förslag på behandling. 

Detta beror på att det är svårt att veta hur mycket något kommer att kosta för att behandla, innan man vet vad det är som ska behandlas. Det är svårt för en ensam individ att göra något åt att besök och pris hos veterinärkliniker ökar. Men med rätt metod kan du förhindra att du kommer i kläm när kostnaderna skenar.

Dåligt konsumentskydd kräver ett bra försäkringsskydd. Med en anpassad försäkring är du mindre priskänslig och har också råd att ge din hund, katt eller häst all form av medicinsk support som den kan komma att behöva under sitt liv. Genom TecknaSmart kan du jämföra och hitta rätt lösning för er.Skrivet av Emelie Andréasson