Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Kissar din katt inomhus?

Om din katt kissar inomhus, utanför lådan, kan det bero på flera orsaker. Detta kan vara väldigt irriterande och inget vi vill att den ska fortsätta med. Vad kan du göra för att få katten att sluta med detta beteende? 

Därför kissar katten utanför lådan

En katt som tidigare varit rumsren kissar nästan alltid utanför lådan i protest mot någonting, den visar sitt missnöje. Men katten kan också vara sjuk. Några av de vanligaste anledningarna till att din katt kissar inomhus är:

  • Kattlådan är inte tillräckligt ren. Katter är renliga djur och kattlådan behöver tömmas minst en gång per dag. Tips! Blanda i bakpulver i kattsanden, detta neutraliserar kiss-doften och gör att lådan känns fräschare. 
  • Katten tycker inte om själva kattlådan. En del katter tycker inte om en stängd kattlåda utan vill att den ska vara öppen. Sanden kan också vara ett problem, testa att byta mot en annan sort.
  • En ny katt eller familjemedlem har nyligen anlänt till familjen.  Ge i detta fall din katt extra uppmärksamhet så den inte känner sig bortvald. 
  • Katten känner sig övergiven om den blivit lämnad ensam hemma mycket. 
  • Katten känner sig hotad av någon i familjen. Detta går att märka om katten hela tiden kissar i en speciell familjemedlems säng, eller på dennas saker. 

Om din katt är sjuk eller har ont

Att din katt kissar inomhus behöver inte bara betyda att den visar sitt missnöje. Katten kan också vara sjuk eller ha ont. Urinvägsinfektioner är en vanlig anledning till att katten kissar utanför lådan. Katten har då starka smärtor och behöver få komma till veterinär. Många försäkringsbolag erbjuder gratis videosamtal med veterinär via FirstVet. Detta kan vara bra om du känner dig osäker på sin katts symptom och om du behöver tips och råd. Jämför försäkringar för att se till att du har det bästa alternativet på marknaden. 

Hur får jag katten att kissa i lådan igen?

När du har försäkrat dig om att din katt är helt frisk är det bara att beta av ovanstående punkter. Testa att flytta på kattlådan, köpa nya sand, rengöra den oftare eller byta den. Misstänker du att din katt protesterar mot att ni varit borta mycket eller kanske mot någon ny familjemedlem? Ge då katten lite extra kärlek och uppmärksamhet så att den inte känner sig bortvald. 

Om du kommer på katten med att kissa utanför lådan så lyft den till kattlådan direkt. Glöm inte att ge den beröm om den sedan kissar i lådan! Får den bara tillrättavisningar kan det bli en ond spiral där den känner sig ännu mer bortvald och kissar ännu mer utanför lådan. Det räcker också med att säga ett bestämt “Nej” eller “Fy” när katten gör något som du inte uppskattar.   

Hur får jag bort doften av kattkiss?

Doften av kattkiss är stark och frän och inget vi önskar känna inomhus i våra hem. Vad är då bästa sättet för att få bort lukten?  

På golv 

Har katten kissat på golvet eller på någon annan hård yta så börja med att torka upp det med en ren trasa. Använd sedan ett rengöringsmedel. Sitter doften fortfarande kvar? Testa då att blanda två tredjedelar vatten och en tredjedel ättika, skura med blandningen. Sedan strör du bakpulver på och låter detta stå över natten. Nästa dag är det bara att dammsuga bort bakpulvret och förhoppningsvis har du nu ett mer väldoftande hem. 

På kläder eller textilier 

Att få bort lukt från textilier kan vara lite klurigt. Är det ett tyg som går att tvätta i tvättmaskinen så häll i en halv deciliter ättika på tyget. Är det däremot en soffa eller matta kan du testa att spreja samma blandning som ovan, två tredjedelar vatten och en tredjedel ättika, på fläcken. Det finns också färdiga sprejer att köpa i din djuraffär.