Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara
Vilken Kattförsäkring passar dig? Jämför och spara
Kattförsäkring

Jämför alla Sveriges försäkringar och spara pengar! Våra kunder sparar i snitt 1856 kr/år. Gör ett smart val du också, helt kostnadsfritt!

Kattens födelsedatum

Våra kunder säger

How it works

Vi tyckte helt enkelt att det fanns för få bra jämförelsetjänster som kunde hjälpa dig med
Ange dina uppgifter
1

Ange dina uppgifter

Jämför olika försäkringar
2

Jämför olika försäkringar

Spara pengar på att teckna online
3

Spara pengar på att teckna online

Var smart, tecknasmart
4

Var smart, tecknasmart

why you should use our site

Vi tyckte helt enkelt att det fanns för få bra jämförelsetjänster som kunde hjälpa dig med försäkringar, elavtal, banktjänster och bredbandsleverantörer.

Jämför alla bolag

Jämför alla bolag

Dålig koll på försäkringsbolag? Inga problem! Med TecknaSmart kan du enkelt jämföra alla olika försäkringsbolag på några få klick - helt kostnadsfritt.

Spara pengar

Spara pengar

Ingen gillar räkningar. Men TecknaSmart hjälper dig att hitta den försäkring som är mest prisvärd och som passar bäst för dig. Så du får mer pengar över till annat.

Pris inom 20 sekunder

Pris inom 20 sekunder

På 20 sekunder hinner man inte göra särskilt mycket. Dricka en klunk kaffe. Ta en selfie. Kolla mailen. Eller jämföra pris på Sveriges alla försäkringsbolag hos TecknaSmart.

Spara i snitt 1856 kr/år

Spara i snitt 1856 kr/år

De som använder sig av TecknaSmart när de letar försäkring sparar i genomsnitt 1856 kronor per år. TecknaSmart är dessutom helt gratis - vad väntar du på?

Vanliga frågor

Vad borde jag tänka på när jag köper försäkring?

När kan jag byta försäkringsbolag?

Kan ni byta försäkring åt mig?

Vilka försäkringar behöver jag?

Det har inträffat en skada som min försäkring täcker - vad ska jag göra?

Varför TecknaSmart?

TecknaSmart är skapad för att du som ny eller befintlig djurägare/försäkringstagare på ett smart sätt ska kunna jämföra olika djurförsäkringsbolag och produkter med varandra. Genom TecknaSmart kan du på ett lättöverskådligt sätt få information om olika försäkringsprodukter, premier, självrisker, rabatter och villkor.

Det finns olika sorters djurförsäkringar för häst, hund och katt beroende vilket djur du har, och vad det används för. Är det exempelvis en utställnings-, sällskaps-, avels-, jakt-, bruks- eller tävlingshund? Oroa dig inte - TecknaSmart har försäkringar för dem alla. Det finns till och med försäkringar för specifika hundraser. Har du exempelvis en tax så finns taxförsäkring och vad den behöver.

Bolagen som TecknaSmart jämför är Agria, Moderna, Sveland, IF, Folksam, Svedea, ICA och Dina försäkringar. Det finns många bolag på marknaden, där vissa nästan alltid har funnits och vissa har tillkommit på senare år. Alla tål att jämföras och det är sällan så att billigast är bäst. Använd därför TecknaSmart och jämför! Och kom gärna med feedback - det gillar vi!

TecknaSmart Sverige AB står under tillsyn hos Finansinspektionen
som försäkringsdistributör

Därför ska du försäkra din katt

Din katt är en familjemedlem, men den har tyvärr inte samma skyddsnät som vi människor har när olyckan är framme. När katten behöver vård kan kostnaden nå svindlande summor. En kattförsäkring behöver inte vara dyr. Jämför kattförsäkring för att hitta rätt alternativ för dig och din katt.

Veterinärvårdsförsäkringen ligger till grund för alla kattförsäkringar. Utöver den kan du välja till livförsäkring och andra tillägg för att få ett extra bra skydd vid oväntade händelser.

Ta hand om din familjemedlem!

Kattförsäkringens olika delar

En kattförsäkring innefattar kostnader för undersökning och behandling om din katt drabbas av sjukdom eller olycksfall. Det finns olika typer av försäkringar med olika syften.

Veterinärvårdsförsäkring

Veterinärvårdsförsäkringen är själva grunden. Den ger ersättning för sjukdomar, skador och i vissa fall mediciner och rehabilitering. Veterinärvårdsförsäkringarna skiljer sig mycket åt beroende på var du väljer att teckna så jämför kattförsäkring noga så att du hittar det bästa för dig och din katt.

Livförsäkring

Livförsäkringen ger ekonomisk ersättning om din katt avlider innan en viss ålder. Bra att veta är att många bolag har som krav att katten ska vara id-märkt för att livförsäkringen ska gälla.

Tilläggsförsäkring

Det går att utöka din försäkring med en mängd olika tillägg för att göra den mer komplett. Är du kanske kattuppfödare? Ska du ut och resa? Eller vill du försäkra dig om att någon tar hand om din katt om du blir dålig? Då rekommenderar vi dig en tilläggsförsäkring. Tilläggsförsäkringar kan också ersätta faktorer som rehabilitering och medicin.

Bra att veta när du jämför kattförsäkring

Karens

De flesta försäkringsbolag har något som kallas karens. Det innebär att du inte får någon ersättning om något skulle hända din katt under de första dagarna, precis efter att du tecknat försäkringen. Karensen är vanligtvis ca 20 dagar. Det kan dock göras undantag och du kan i vissa fall slippa karenstid, förutsatt att du försäkrat din katt en viss tid efter köp, i en särskild ålder eller fått ett veterinärintyg vid köpet som intygar att din katt är frisk. Intyget får oftast inte vara mer än några veckor gammalt.

Svedea och Ica-försäkring utmärker sig och har ingen karens alls.

Ålder

För att få bästa tänkbara skydd rekommenderar vi att du tecknar din försäkring så tidigt som möjligt, helst innan din katt hunnit bli 4 månader. Dock måste katten ha hunnit fylla 6 veckor, detta gäller hos samtliga bolag. En del försäkringsbolag har även en övre åldersgräns (ofta mellan 6-9 år) medan andra inte har någon alls.

Medicin

Det skiljer sig åt mellan försäkringsbolagen när det kommer till ersättningen av medicin. Hos en del ingår medicinen i veterinärvårdsförsäkringen medan det hos andra inte ingår. De försäkringsbolag som täcker medicinkostnaden begär ofta ett intyg från veterinären. De bolag som inte ger ersättning för medicin i veterinärvårdsförsäkringen erbjuder istället tilläggsförsäkringar som täcker kattens medicin.

Rehabilitering

Jämför kattförsäkring för att hitta ett försäkringsbolag som täcker kostnaden för rehabilitering. Det ingår i ungefär hälften av bolagen, annars kan du välja att utöka din försäkring genom att köpa till en tilläggsförsäkring.

Dolda fel

Vad menas med Dolda fel? Med Dolda fel menas att katten har en sjukdom eller defekt som uppstått innan köp men som inte varit känt eller synts vid undersökning. Dolda fel kan handla om allt från enklare symtom till allvarliga sjukdomar.

När du jämför kattförsäkring kommer du att märka att Dolda fel ingår i vissa försäkringar, men inte i alla. I annat fall kan du köpa till en Dolda fel-försäkring. Försäkringen är framförallt till för dig som kattuppfödare då det är du som enligt konsumentköplagen blir skyldig att ersätta kostnaden som tillkommer om katten har ett Dolt fel. Allt från veterinärbesök till mediciner och rehabilitering. Med en Dolda fel-försäkring kan du som uppfödare känna dig trygg även när katten kommit till sin nya ägare.

Reservationer och undantag

Med reservationer och undantag menas att försäkringsbolagen inte betalar ut ersättning för vissa undantag, det finns alltså tillfällen då försäkringen inte gäller. Undantagen kan t.ex. handla om tandsjukdomar eller beteenderubbningar. Det kan också handla om sjukdomar för en viss ras. Läs noga igenom vad som gäller för just din ras när du jämför kattförsäkring.

Premie

Premien är själva kostnaden för försäkringen, vanligast är att du betalar per månad. Priset varierar beroende på faktorer som bland annat ålder, ras, försäkringsbolag, eller olika rabatter. Du kan påverka priset genom att välja en högre självrisk och ett lägre maxersättningsbelopp eller tvärtom.

Självrisk och självriskperiod

När din katt behöver vård betalar du en kostnad, denna kostnad kallas för självrisk. Du kan själv välja hur hög självrisk du vill ha, ju högre självrisk desto billigare blir premien och vice versa. Vanligast är att självrisken består av en fast och en rörlig del, men en del har endast en fast avgift.

Självriskperioden kan komma att spela en stor roll så här gäller det att du

jämför kattförsäkring noga. Du betalar bara den fasta självrisken en gång per självriskperiod, så om din katt blir sjuk igen under samma period så behöver du inte betala den igen. Hur lång perioden är varierar mellan olika försäkringsbolag, en del har korta perioder som endast gäller 100 dagar medan andra kan gälla så långt som upp till ett år.

Maxersättning

Maxersättningen är den högsta summan du kan få under ett år. De flesta försäkringsbolag sänker maxersättningen med tiden då katten blivit äldre, men en del har samma maxbelopp under hela kattens liv. Ibland finns det möjlighet att välja mellan olika maxbelopp, då till olika premier.

TR/FORL

TR (Tandresorption) eller FORL som det också kallas är en tandsjukdom som är mycket vanlig. Tänder som blivit angripna av denna tandsjukdom måste dras ut. För att dra ut tänder behöver katten sövas och det hela kan bli en dyr affär om inte tandsjukdomen ingår i din försäkring. Det är värt att kolla upp om detta ingår när du jämför kattförsäkring eller om det finns som tillägg.

MR, CT, strålning och cellgifter

Det här ingår vanligtvis i de flesta försäkringar, men jämför för säkerhets skull. Den här typen av undersökningar vill du helst ha ha teckning för då det annars kan bli väldigt dyrt.

Rabatt

Många bolag erbjuder olika typer av rabatter. Kattungerabatt erbjuds ofta och många bolag erbjuder även rabatt till de som har fler försäkringar tecknade hos dem. Ta en närmare titt på detta när du jämför kattförsäkring så du inte missar chansen att spara några slantar.

Veterinärvård online

Via FirstVet kan du snabbt få rådgivning och prata med en veterinär online, genom videosamtal. En del bolag, t.ex. folksam och Agria erbjuder detta kostnadsfritt.

Några råd från oss när du jämför kattförsäkring

Teckna din försäkring i god tid

Kattungar är lekfulla och nyfikna, därmed är de också väldigt skadebenägna. Därför är det bra att vara ute i så god tid som möjligt, så att din kattunge får ett bra skydd. Genom att teckna tidigt kan du ofta spara en del pengar då flera bolag har kattungerabatt. En del bolag tar även bort karenstiden om du tecknar tidigt, förutsatt att du kan visa upp ett veterinärintyg.

Se över undantagen

Undantagen ger ingen ersättning och är något alla försäkringsbolag har. Läs på vilka undantag som gäller så att det inte blir en tråkig överraskning sedan. Tandsjukdomar och beteendeförändringar står t.ex. ofta som undantag. Om du har en raskatt ska du läsa extra noga, så att det inte finns några undantag på just den rasen.

Jämför noga med Teckna Smart

Att hitta rätt försäkring kan kännas som att hitta en nål i en höstack. Teckna Smart gör det enkelt och tydligt för dig. Vi ger dig en rättvis och strukturerad överblick över de olika försäkringarna. Tänk på att ta hänsyn till många faktorer när du jämför kattförsäkring, såsom t.ex. självrisken, självriskperioden, maxersättningen och livförsäkringen. Det är mycket som spelar in och det finns pengar att spara.

Ändra självrisken i takt med att katten blir äldre

Kattungar är livfulla och nyfikna, risken för att de skadar sig är därför större under de det första året. Därför rekommenderar vi dig att sätta en lägre självrisk första tiden, då det kan bli dyrt att betala en hög självrisk om veterinärbesöken blir många. När katten blivit äldre kan du öka självrisken och därmed sänka premien.

Vanliga frågor om kattförsäkringar

Vilken kattförsäkring är bäst?

Vi rekommenderar att du jämför kattförsäkring på vår sida för att få reda på vilken försäkring som är bäst för dig. Vad är viktigt för dig? Vad ingår i veterinärförsäkringen och vad behöver du köpa till?

När det kommer till priset gäller det att inte enbart stirra sig blind på månadspremien. Vad får du betala i självrisk? Och hur lång är självriskperioden? Blir din katt sjuk flera gånger under året lönar det sig att välja en försäkring med lång självriskperiod, då du bara behöver betala den fasta självrisken en gång under en sådan period. Gällande självrisken är det för vissa viktigt med en låg självrisk, medan andra hellre vill ha ett högt maxbelopp.

En annan faktor som är bra att jämföra är livförsäkringen. Hur länge gäller den och kommer den att sänkas i takt med att katten blir äldre?

När ska jag försäkra min kattunge?

Så snart som möjligt från att din kattunge fyllt 6 veckor. Många försäkringsbolag ger dig rabatt när du tecknar en försäkring innan 4-6 månaders ålder.

Behöver jag försäkra min innekatt?

Innekatter kan även de råka ut för sjukdomar och olyckor. Vi listar några av de vanligaste förekommande farorna, som din katt kan råka ut för:

 • Tandproblem
 • Svälja farliga föremål
 • Bränna sig på spisen, få kokande vatten över sig
 • Fallolycka, ramla ned från balkongen eller ett fönster
 • Tugga i sig el-kablar.

Med en försäkring har du råd att ge din katt den vård den behöver. Jämför kattförsäkring för att hitta rätt försäkring, som passar just er.

Vad menas med livbelopp?

Livbeloppet är den summa som katten anses vara värd, dess marknadsvärde. Det är alltså den summa som du får i ersättning när din katt går bort, om du tecknat en livförsäkring. Ofta är katten värd detsamma som du köpte den för, men du kan höja livbeloppet om du tex. har ställt ut din katt eller varit med i olika tävlingar. Isåfall ska du kontakta ditt försäkringsbolag och ansöka om ett högre livbelopp.

Hur länge gäller livbeloppet och när börjar det sänkas?

Livbeloppet gäller tyvärr bara tills dess att din katt uppnått en viss ålder. Ersättningskostnaderna hade annars blivit alldeles för stora för försäkringsbolagen.

Vilken ålder som gäller skiljer sig lite åt mellan försäkringarna, men livförsäkringen upphör när din katt hunnit fylla någonstans mellan 10-13 år.

I takt med att din katt blir äldre sänks också livbeloppet hos en del bolag. Moderna, Ica-försäkring och dina-försäkringar är tre bolag som inte sänker livbeloppet.

Om min katt orsakar en olycka, gäller försäkringen?

Nej, kattförsäkringen täcker inte detta. Du som kattägare är ansvarig för olyckor orsakade av din katt.

Vad är fast och rörlig självrisk?

Självrisken är den summa du betalar när din katt råkat ut för en olycka eller sjukdom. Den fasta självrisken betalar du bara en gång per självriskperiod och brukar ligga runt 1200 kr - 5000 kr, beroende på bolag och försäkring. Utöver detta ska det också betalas en så kallad rörlig självrisk, vilket är ca. 15 - 25 % av den totala kostnaden.

När behöver jag visa upp ett veterinärintyg?

Vid vissa tillfällen kan du bli tillfrågad att visa upp ett veterinärintyg. Vill du ha ersättning för dolda fel, slippa karenstid eller få ett högt livförsäkringsbelopp kommer du med största sannolikhet behöva visa upp ett sådant.

Vilka är de vanligaste tilläggsförsäkringar för kattförsäkringar?

Tilläggsförsäkringen är till för att du ska kunna skräddarsy din försäkring så att den passar just dig. De flesta bolag erbjuder tilläggsförsäkringar. Vanliga tilläggsförsäkringar är:

 • Liv. Livförsäkringen är en mycket vanlig tilläggsförsäkring och går att teckna på alla bolag som vi jämför. Försäkringen ger ersättning när din katt avlider.
 • Resor. Med en reseförsäkring får du ersättning för exotiska sjukdomar som katten kan få på resor, sjukdomar som annars inte ingår i din försäkring. Är katten hemma och råkar ut för något, får du också ersättning för att avbryta din resa och fara hem.
 • Dolda fel. Den här försäkringen riktar sig till kattuppfödare, då det är uppfödaren som enligt konsumentköplagen blir skyldig att ersätta kostnaden för dolda fel, även när den nya ägaren tagit över katten.
 • Avel. Den här varianten rekommenderas om du använder din katt för avel.
 • Trygghet. Trygghetsförsäkringen påminner om reseförsäkringen då du även här får ersättning om du behöver avboka en resa. Trygghetsförsäkringen gäller, till skillnad från reseförsäkringen, även när du själv blir sjuk och inte kan ta hand om din katt. Du får då ersättning för att ha katten på ett kattpensionat.
 • Användbarhet. Gäller när din katt förlorar förmågan att kunna användas till en uppgift, det kan handla om att de inte längre kan ställas ut, om du har en utställningskatt. Eller om du använder din katt för avel och den förlorar sin avelsförmåga.
 • Medicin. Ett tillägg för receptbelagda mediciner.
 • Rehabilitering. Ger ersättning när din katt behöver rehabilitering efter sjukdom eller olycka.
 • Tr/Forl. Ger ersättning vid tandsjukdomen Tr/Forl. En del bolag har detta inbakat i veterinär försäkringen, titta efter om det ingår när du jämför kattförsäkring.

Vad kostar en kattförsäkring?

Kostnaden för att försäkra din katt beror på vilken försäkring du väljer, vilka tillägg du gör osv. Kattens ålder, ras och hälsa spelar också in. En veterinärförsäkring kan kosta allt från 50-lappen, till över 300 kr i månaden. Det skiljer sig mycket mellan bolagen så jämför noga för att spara pengar.

1