Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Så tar du hand om din katt i vinter

På vintern får katten en tjockare päls vilket håller den varmare. Men pälsen täcker inte överallt och även katter kan frysa och få köldskador. På vintern är det viktigt att du tar hand om din katt och är extra uppmärksam på din familjemedlem. 

Visa extra omsorg och uppmärksamhet

Nu är snart vintern här och med den kommer snö och kallare tider. Katten som är van att få vara utomhus kommer säkert ha ett behov av att gå ut och röra på sig även fast det är kallt. Snön kan dessutom vara väldigt rolig att leka i, speciellt för kattungar.  Dock är viktigt att vara uppmärksam på när katten vill in. Kattlucka är smidigt, då kan katten själv bestämma när den vill in och ut. Men för dig som inte har detta är det viktigt att du då och då ser efter om katten står utanför och vill in. 

Ta hand om din katt och gör en Kattbädd

För dig som släpper ut katten på morgonen innan jobbet och kommer hem sent på kvällen rekommenderar vi att du tar hand om din katt och gör ett litet kryp in till katten utomhus. Det kan vara en korg eller låda med filtar i, där katten kan hålla sig varm i väntan på att få komma in. Bra att tänka på är att placera kattbädden högt upp, så att det är fritt från fukt och drag. Du kan också isolera bädden med halm eller frigolit. 

Köldskador 

Trots att katten har en varm och skyddande päls täcker inte pälsen alla delar av kroppen. Vanligt är att katten förfryser sina öron, svanstippar, trampdynor och tår. Om du misstänker att katten har förfrusit sig så låt den värma upp sig inomhus långsamt. Gnugga inte och blås inte med varmluft på de områden du misstänker är förfrusna. Det du kan göra är att ta hand om din katt och lägga katten i knäet eller nära dig och värma dem med din kroppsvärme eller med en filt. Om kattens allmänna tillstånd är påverkat så kontakta veterinär. Flera bolag erbjuder gratis videosamtal med veterinär via FirstVet, vi tipsar om att utnyttja detta då du snabbt och enkelt får tips och råd om vad du kan göra. Jämför försäkringar via TecknaSmart, för att se vilka bolag där det ingår. 

Andra faror och saker att tänka på 

Glykol

Förutom kölden finns det andra faror för din katt som kommer med vinter. Glykol, som finns i kylarvätska kan slickas upp och orsaka förgiftning hos din katt. Detta kan leda till att katten dör. Symptomen på detta är kräkningar, vinglighet och trötthet. Kontakta veterinär direkt om du misstänker att din katt fått i sig glykol. 

Lämna inte katten ensam i bilen 

Tänk även på att aldrig lämna katten ensam i en bil. Bilen blir snabbt väldigt kall. Lagen säger faktiskt att du inte får lämna katten utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen kan sjunka till -5 grader. Detta kan du läsa om på jordbruksverkets hemsida