Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Självrisk

Olyckan är framme och nu tycker du att ditt försäkringsbolag ska komma in och ta hand om hela kostnaden? Fel. Först måste du betala självrisk.

Självrisk är en del av kostnaden som varje försäkringstecknare får stå för själv. Den finns till för att du ska vara extra försiktig eftersom att du vid olycka eller skada delvis får gå in med dina egna pengar. På så vis tjänar självrisken som en morot till att undvika ett utnyttjande av försäkringsbolagens återbetalningsgaranti. Självrisken är ofta en relativt liten summa sett till det stora hela, men det kan ändå vara en otrevlig överraskning att behöva betala självrisk när olyckan har varit framme.

Hur självrisken påverkar premien

Om du väljer att ha en hög självrisk betyder detta oftast ett lägre pris på din premie som du betalar varje år. Åt andra håller genererar en låg självrisk en högre premie. De flesta försäkringsbolag skiljer också mellan fast och rörlig självrisk. Därför så beror det bästa valet för dig helt enkelt på vad du egentligen värdesätter. Vill du ha en låg självrisk när olyckan väl är framme, eller en generellt lägre månadskostnad? Du bestämmer.

Fast och rörlig självrisk

Den fasta självrisken betalar du endast en gång per självriskperiod. Självriskperioden varierar kraftigt mellan olika bolag, med allt ifrån 100 dagar till uppemot ett år. Den rörliga självrisken ligger vanligtvis mellan 15 och 25 procent av det belopp som kvarstår efter att du har betalat ditt fasta pris på självrisken. Verkar detta krångligt? Det kan det ibland vara med försäkringar. Se därför till att teckna din djurförsäkring genom ett kostnadsfritt bolag med bra kundsupport såsom TecknaSmart. Hur funkar det då med självrisk? Vi går igenom.

Exempel:

Ett veterinärbesök kostar 5000 kronor. Av detta kan en fast självrisk innebära 1500 kronor. Därefter kvarstår 3500 kronor. Har du då en rörlig självrisk på 15 procent innebär det att du får betala ytterligare 525 kronor. Resterande kostnad på 2975 kronor står ditt försäkringsbolag för och denna summa fakturerar veterinärkliniken direkt till dem.

Gör din research – bli en vinnare

Innan du tecknar en försäkring kan det vara lönt att läsa på ordentligt och då tjäna en hel del pengar. Vid granskning av olika bolag ser man att just villkoren på olika självrisker varierar kraftigt mellan de olika alternativen på marknaden. När du jämför djurförsäkringar genom TecknaSmart kan du lätt och överskådligt jämföra många av dessa och hitta det som känns bäst för dig.