Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Hund på båt – tänk på detta

Nu är det inte långt kvar tills sommarsäsongen, och vi är flera som längtar ut på sjön eller havet. Kanske älskar din hund vatten och har turen att få följa med på semester till havs? Härligt! I den här artikeln kan du läsa om förberedelser och saker som är bra att veta när du ger dig ut till havs med din hund. 

Flytväst 

Införskaffa en flytväst till din hund. Av samma anledning som vi människor behöver en, behöver också hunden flytväst. Även om hunden simmar kan den drabbas av panik eller få ett slag i huvudet. Det kan också vara mycket svårt att få upp hunden igen om den trillat överbord om den inte har en bra flytväst. 

Tänk på att införskaffa en flytväst i rätt storlek. Den ska vara anpassad efter hundens vikt. Bra är också om flytvästen har en ring att fästa kopplet i och likaså lyfthandtag på ryggen. Detta underlättar för dig om du ska hjälpa hunden ombord. Öva gärna på att lyfta upp hunden ur vattnet i båten. 

Gör båten hundvänlig 

Din hund behöver en mysig sovplats precis som hemma. Den behöver också alltid ha tillgång till skugga, skydd mot väder och vind och tillgång till färskt vatten.

Hunden får mycket psykisk stimulans under resan då den är mycket utomhus och det finns mycket att se. Men glöm inte av att den fortfarande behöver fysisk stimulans. Gå långa promenader när ni är i land och innan ni ger er iväg. Tänk på att göra stopp i land då och då under dagen och rasta hunden. Om hunden gillar vatten så låt den också bada emellanåt.  

Faror till havs och ombord 

Uttorkning 

Se till att det alltid finns tillgång till färskt sötvatten ombord. Om hunden sväljer mycket saltvatten är detta mycket uttorkande för hunden och den kan få saltförgiftning. 

Var försiktig med kopplet 

Tänk på att inte binda fast en hund på båt. Hunden kan få för sig att hoppa i land och bli hängande mellan båten och bryggan. 

Ormar och fästingar

På öar kan det finnas ormar och fästingar. Behandla hunden med fästingsmedel och ha alltid en pincett eller fästingborttagare på båten. Gå igenom hundens päls varje dag efter fästingar.

Om hunden blir ormbiten så kontakta veterinären. De flesta försäkringsbolag har idag samarbete med FirstVet, vilket är en tjänst dit du kan ringa och prata med en veterinär online, direkt i mobilen. Jämför försäkringsbolag för att hitta det som passar dig bäst. 

Alger 

Alger kan vara väldigt farligt för hunden. Låt inte hunden bada vid algblomning och hjälp till att torka hunden efter bad då den kan får i sig alger när den slickar sig ren. 

Packa med detta till båten:

  • Flytväst. Denna ska användas både när hunden är ombord och på bryggan.  
  • Sovplats till hunden
  • Pincett och fästingborttagare
  • -Sjösjuketabletter. Om din hund blir sjösjuk. Detta skrivs ut av veterinär. 
  • Färskt vatten
  • Solskydd, även hundar kan bränna sig
  • Sax, koksalt, kirurgtejp tejp och kortison. Vid rengöring och omplåstring av sår. 

Njut av er semester 

Det är mycket att tänka på när man ska ta med en hund på båt. Men glöm inte bort att njuta! Se till att ta vara på dagarna och spendera de med din hund och de du tycker om!

Vilken Hundförsäkring passar dig?
0 1 2 3