Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Att resa med hund till Spanien

Ska du resa med hund till Spanien? Vad härligt! Oavsett om ni ska flytta till Spanien eller om ni ska på ett kortare besök finns det dock saker som behöver göras och som är bra att känna till. 

Pass och vaccinationer 

För att åka till Spanien behöver din hund ett eget EU-pass. Detta får du av din veterinär och i passet står noterat vilka behandlingar och vaccinationer som hunden har fått. För att resa med hund till Spanien behöver din hund nämligen också vaccinera sig mot rabies. Denna vaccination kan göras från att din hund fyllt 12 veckor och behöver göra minst 21 dagar innan ni reser. Vaccinet gäller sedan i 1 år. 

Märkning med microchip

Din hund måste vara märkt med ett microchip. Undantag finns för de hundar som blivit tatuerade före den 3 Juli 2011 och har ett pass som intygar detta, isåfall behöver hunden inte märkas om. 

Glöm inte att anmäla till tullverket

Din hund behöver inför er Spanienresa anmälas hos tullen. Detta kan du enkelt göra genom att fylla i ett formulär på webben. Om du inte gör detta kan det vara ett brott mot lagen för smuggling. 

Värme och klimat

Spanien har ett betydligt varmare klimat än Sverige och det är viktigt att din hund får möjlighet att svalka sig. Hundar är vanligtvis inte tillåtna på stranden, men precis som i Sverige finns det en del hundstränder dit ni kan gå. 

Att resa med hund i bil går givetvis bra, men tänk på att planera in pauser för att rasta din hund och ge den vatten. Lämna aldrig hunden ensam i bilen. Bilen blir snabbt väldigt varm och tyvärr avlider hundar varje år gå grund av överhettning. Hunden behöver också sitta säkert och vi rekommenderar att använda transportbur eller säkerhetsbälte för hund.  

Se till att du har en bra försäkring 

Att resa med hund kan bli en dyr historia om hunden inte är försäkrad. Jämför försäkringar på Tecknasmart.se för att hitta en försäkring som ger trygghet till er resa. En del bolag har tilläggsförsäkringar som är specialiserade på just resor. En sådan tilläggsförsäkring kan ge ersättning om hunden blir sjuk och behöver vård på resmålet, eller om hunden blir sjuk innan och resan därför behöver ställas in eller bokas om. 

Sjukdomar och faror på resmålet  

I Spanien finns det andra sorters sjukdomar än de vi har hemma. För dig som vill fördjupa dig ännu mer inom detta och läsa om hur du kan undvika att hunden smittas, rekommenderar vi att du går in på Statens veterinärmedicinska anstalt. Du kommer dit genom att klicka här.

Pinjelarver

Pinjelarver förekommer mest på våren, (Januari-aprill) då de klättrar ner från pinjeträden. Larverna är små, ca 3-5cm långa och håriga. De liknar små tusenfotingar som går fastklängda i varandra. När de sitter ihop i varandra kan de vara upp till 50cm långa. Hundarna blir ofta nyfikna på dessa larver som krälar på marken och vill leka eller nosa på dem. När de rör pinjelarver kommer dessa att utsöndra ett gift som svider kraftigt. Hunden vill ofta slicka på stället där giftet hamnat för att lindra svedan. När hunden slickar upp giftet och får det i sig kan detta orsaka stora och farliga vävnadsskador. Blir hunden inte behandlad kan detta leda till att den avlider. Symptomen blir först att tungan svullnar upp och att salivproduktionen ökar kraftigt. Så håll hunden borta från dessa larver!

Leishmaniasis

Denna sjukdom kommer från sandmyggor och är en allvarlig parasitsjukdom, både för människa och hund. Vi blir vanligtvis smittade av ett stick från en infekterad sandmygga. Om din hund fått Leishmaniasis leder detta nästan alltid till allvarlig sjukdom och död. Symptomen kan komma flera månader eller år efter de infekterats av ett myggbett. Som tur är finns vaccination mot detta. Vi råder er därför att vaccinera er hund mot Leishmania.

Bra att veta inför att resa med hund till Spanien 

  • Din hund måste ha fyllt 15 veckor för att få komma in i Spanien 

  • Kolla upp innan om din hund får vistas på hotellet ni tänkt boka. Det finns hotell som tillåter det, men långt ifrån alla. 

  • I Spanien finns det fästingar sandloppor som kan överföra sjukdomar. Vi rekommenderar att du vaccinerar din hund mot vissa medelhavssjukdomar som tex. leishmaniasis.  

Vilken Hundförsäkring passar dig? Jämför och spara
Hundförsäkring

Jämför alla Sveriges försäkringar och spara pengar! Våra kunder sparar i snitt 1856 kr/år. Gör ett smart val du också, helt kostnadsfritt!

Hundens kön

Information collected villkor. Mer info

How it works

Vi tyckte helt enkelt att det fanns för få bra jämförelsetjänster som kunde hjälpa dig med
Ange dina uppgifter
1

Ange dina uppgifter

Jämför olika försäkringar
2

Jämför olika försäkringar

Spara pengar på att teckna online
3

Spara pengar på att teckna online

Var smart, tecknasmart
4

Var smart, tecknasmart

why you should use our site

Vi tyckte helt enkelt att det fanns för få bra jämförelsetjänster som kunde hjälpa dig med försäkringar, elavtal, banktjänster och bredbandsleverantörer.

Jämför alla bolag

Jämför alla bolag

Dålig koll på försäkringsbolag? Inga problem! Med TecknaSmart kan du enkelt jämföra alla olika försäkringsbolag på några få klick - helt kostnadsfritt.

Spara pengar

Spara pengar

Ingen gillar räkningar. Men TecknaSmart hjälper dig att hitta den försäkring som är mest prisvärd och som passar bäst för dig. Så du får mer pengar över till annat.

Pris inom 20 sekunder

Pris inom 20 sekunder

På 20 sekunder hinner man inte göra särskilt mycket. Dricka en klunk kaffe. Ta en selfie. Kolla mailen. Eller jämföra pris på Sveriges alla försäkringsbolag hos TecknaSmart.

Spara i snitt 1856 kr/år

Spara i snitt 1856 kr/år

De som använder sig av TecknaSmart när de letar försäkring sparar i genomsnitt 1856 kronor per år. TecknaSmart är dessutom helt gratis - vad väntar du på?

Vanliga frågor

Vad borde jag tänka på när jag köper försäkring?

När kan jag byta försäkringsbolag?

Kan ni byta försäkring åt mig?

Vilka försäkringar behöver jag?

Det har inträffat en skada som min försäkring täcker - vad ska jag göra?

1