Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Adoptera en katt

Funderar du på att adoptera en katt? På katthem runt om i hela Sverige finns det katter som längtar efter ett hem och en kärleksfull familj.  

Hemlösa katter och katthem

Runt om i Sverige finns det hemlösa katter. Över 100 000 saknar ett hem och en familj, en plats att värma sig på och känna trygghet.

En del av katterna är födda utomhus, en del har blivit övergivna eller kvarlämnade när husse och matte har flyttat och en del har gått vilse och kommit bort då de inte varit ID-märkta. 

Det finns som tur är en del katthem som tar emot hemlösa katter och försöker att hitta ett nytt hem till dessa. Katthemmen går oftast runt av bidrag från företag, organisationer och privatpersoner. Dock är de för det mesta överfulla och det finns inte plats för alla hemlösa katter. Genom att adoptera en katt ger du en hemlös katt ett hem, dessutom blir det på så vis rum för en till på katthemmet.  

Fördelar med att adoptera en katt 

Det finns flera fördelar med att adoptera en katt från ett katthem. 

Veterinärbesiktigad

En katt som du köper från ett katthem är alltid veterinärbesiktigad, vaccinerad, kastrerad och ID-märkt. 

Lär känna katten innan adoptionen

Du kan besöka katthemmet och katten du funderar på att adoptera flera gånger. På så sätt får du chansen att lära känna katten innan och kan vara säkrare på att du väljer rätt. 

En andra chans

Genom att adoptera en katt från ett jourhem ger du denna en andra chans i livet. Du ger den en chans att få ett tryggt, kärleksfullt hem och en familj. 

Så går det till att adoptera

Själva proceduren kan skilja sig något mellan de olika katthemmen men den ser i regel ut såhär:

Intresseanmälan

Första steget till att adoptera en katt är att göra en intresseanmälan, katthemmet kommer sedan att ringa upp för ett samtal. 

Hitta din nya familjemedlem 

Nästa steg är att besöka katthemmet eller något av jourhemmen för att se om ni hittar någon katt som känns rätt för just er och er familj. Här kommer ni också få råd av personalen om vilken katt som kan komma att passa er. Är ni en barnfamilj där det är fullt av fart och fläkt passar det bra med en trygg och snäll katt, som inte är alltför orolig. Är ni ett äldre par kanske ni letar efter en efter lugn och kelig katt? Ta god tid på dig under besöket och tänk igenom ditt beslut. 

Katthemmet kan komma att ställa vissa krav. En del katter säljs inte ensamma, utan endast tillsammans med sin kompis eller sitt syskon. Andra säljs inte till för stora familjer. Detta för att de lärt känna katten och vill dens bästa.     

När du väl hittat katten som ditt hjärta slår lite extra för får du göra en intresseanmälan till för just denna katten. 

Hemkomsten

Ni bestämmer ett datum för flytt tillsammans med personalen på katthemmet. Personalen kommer sedan personligen att leverera katten, dels för att se att ert hem är passande men också för att svara på frågor och vara ett stöd för dig. 

Avtal och betalning

Ett avtal skrivs på och ni betalar in pengarna för katten. Ofta kostar katter från katthemmet mellan 1500 – 1900 kr. Men då ingår som sagt veterinärbesiktning, vaccination, kastrering och ID-märkning.

Hitta rätt försäkring för din nya familjemedlem 

Glöm inte att teckna en försäkring för din nya familjemedlem. Olyckan kan komma snabbt och din katt förtjänar bra vård. Jämför kattförsäkring genom TecknaSmart för att hitta den försäkring som passar bäst för dig. 

Best cat insurance
0