Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Övervikt hos hundar och katter

Enligt den välkända fodertillverkaren Royal Canin är så många som vartannat husdjur överviktigt. Siffrorna är hämtade från deras årliga Hälsobarometer, där veterinärer, djurskötare och personer som studerar till något av dessa yrken, får svara på frågor kring de patienter som de har tagit emot senaste året. Övervikt ökar hos både hundar och katter.

Resultatet är skrämmande! Det visar också på en ökning jämfört med tidigare års undersökningar. För lite aktivitet, fel kost och kastreringar tros ligga bakom de flesta fallen av fetman. Övervikt av hundar och övervikt av katter är ett problem som väger tungt för djurägare.

Ta kontroll över ditt djurs välmående

Om din hund eller katt är överviktig så ligger den i farozonen för att drabbas av diabetes, hjärtsjukdomar, problem med leder, brist på energi, kroniska inflammationer och övrigt lidande. Det vill du väl inte? Om du är osäker på hur det står till med ditt djur kan du börja med att känna efter dess revben med dina händer. De ska gå att skönja strax under pälsen och huden. Du ska inte behöva gräva efter dem på något vis.

Kvarstår tveksamhet? Gör då ett besök till veterinären. Han eller hon kan avgöra skicket på ditt djur och hjälpa till med att sätta upp ett kostprogram åt det om ett sådant skulle fordras. 

Förebygg övervikt hos katter och hundar

Du kan också förebygga övervikt genom att tänka på nedan listade saker:

  • Se över ditt djurs matportioner

Behöver det verkligen all mat? Ofta är rekommendationerna på påsen baserade på ett aktivt djurliv och därför kan du behöva minska på intaget. Det kan också vara en god idé att övergå till speciellt dietfoder.

  • Ge riktig hund- eller kattmat

Hemlagad mat i all ära, men är du inte kostexpert så bör du endast ge ditt djur foder som är avsett för det. På så vis kan du vara säker på att den får i sig all näring som den kräver – varken mer eller mindre. 

  • Stå emot tiggeri

Gör din hund eller katt en tjänst och ge inte massa extra föda i form av godis eller mängder av tuggben. Lagom är bäst.

  • Vänj djuret vid leksaker istället för godsaker

Belöning kan komma i många former. Välj de hälsosamma varianterna så ofta som det bara går.

  • Öka er aktivitet

Ta längre promenader. Lek. Mer motion är alltså bra för er båda två.

  • Berätta för andra

Om din bekantskapskrets vet att ditt djur inte får äta vad som helst, så är det också lättare att kontrollera vad det får i sig. Var ärlig och säg vad som gäller.

  • Teckna en ordentlig försäkring

Försäkring är A och O. Med en sådan kan du känna dig trygg i att du alltid har råd att ta hand om ditt djur på bästa sätt genom hela dess liv.