Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Vad kostar ett veterinärbesök?

När din hund blir sjuk eller skadas kommer den behöva undersökas av en veterinär. Här listar vi vanliga priser på djursjukvård, vad ett veterinärbesök kostar och berättar hur du kan göra för att komma billigare undan.

Hur väl du än tar hand om ditt djur, så lär det komma dagar då du måste ta honom eller henne till en veterinär. Det kan handla om en olycka, en sjukdom eller något annat som kräver större expertis än din egen. Men att besöka en djurvårdare är dyrt. Här listar vi ungefärliga priser på vanliga skador och problem och vad ett veterinärbesök kostar:

  • Diarré 9 000 kronor
  • Benfraktur 10 000 kronor
  • Trafikolycka 13 000 kronor
  • Magproblem 12 – 19 000 kronor
  • Livmoderinflammation 14 000 kronor

Så här kan du spara pengar

Kom ihåg att kostnaderna varierar från klinik till klinik, men också från fall till fall. Olika typer av olyckor kräver olika behandlingar, vilket gör att priserna på veterinär också kan skilja sig. Priset beror även på dig som ägare. Det finns nämligen många saker som du själv kan göra för att minimera utgifterna:

  • Sök endast vård när det verkligen behövs och då på rätt nivå. Välj till exempel din lokala veterinär när möjligheten finns. Undvik större djursjukhus och jourtider i största möjliga mån – om det inte är akut, vill säga. En del försäkringsbolag erbjuder videosamtal med videobaserade veterinärtjänster. Detta är ett bra ställe att börja på, och låter dig söka hjälp för ditt husdjur utan att du behöver åka in till ett sjukhus. Då kan du snabbt få en första bedömning och råd om vad du borde göra härnäst för att hjälpa din pälskling.
  • Våga fråga om priset. Ring runt till olika veterinärkliniker och jämför dessa med varandra. Om du inte vet vad priset ska ligga på så är det svårt för dig att veta om ett veterinärbesök är onödigt dyrt eller inte.
  • Våga även ifrågasätta en behandling. Är den nödvändig? Finns det något billigare alternativ som ger ett likvärdigt resultat? Behövs behandlingen över huvud taget eller kan situationen lösas på annat sätt?
  • Be om en besöksspecifikation och kontrollera att kliniken i fråga har debiterat dig korrekt. På så vis behöver du inte vara rädd för att kliniken tar ut mer än de borde.

Ta kontrollen över vad veterinärbesök kostar

Som vi tidigare har nämnt, så omfattas inte djursjukvård av konsumenttjänstlagen. Detta innebär att du själv måste vara lite om och kring dig i och med att du som djurägare är i ett underläge gentemot veterinären. Dels är det viktigt att du inte bara litar blint på vad en sådan säger eller gör och dels är det också en fördel att vara försäkrad. Sistnämnda på grund av att det råder fri prissättning inom detta fält.

 TecknaSmart kan du i lugn och ro ställa olika bolag och försäkringar mot varandra. Det finns otaliga olika djurförsäkringar, för exempelvis hund, katt och häst att jämföra. Du kan på så vis hitta en billig lösning som ger dig och din hund de bästa förutsättningarna för ett långt liv tillsammans.