Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Sommarfaror för häst

Sommar betyder soldränkta uteritter, varma bad och efterlängtat betessläpp. Då blomstrar livet med häst likt ängarna, men kan också innebära en del problem om du inte är förberedd. Ta en titt på dessa vanliga sommarfaror för häst, så att du är förberedd.

TecknaSmart.se har sammanställt en lista på saker att vara lite extra noga med under sommaren:

Hagen

Innan det är dags för betesläpp behöver hagen vara i perfekt skick. Se till att inga stängsel hänger eller är trasiga för att minimera flykt- och skaderisken.

Gå igenom växtligheten i inhägnaden. Hästar väljer normalt bort giftiga växter, men detta är inget som man kan förlita sig på. Därför behöver du ha vetskap om vad som kan vara direkt skadligt för ditt djur och verktyg till att kunna rensa bort det som inte är önskvärt. Exempel på giftiga växter:

  • Alsikeklöver (klöver som är både vita och rosa)
  • Ekollon
  • Stånds (höga, gula blommor med flikiga blad)
  • Idegran

Sistnämnda kan vara livshotande vid förtäring.

När du släpper din häst tillsammans med andra hästar kan den råka ut för sparkar och hamna i slagsmål. Undvik detta genom att erbjuda en stor yta för flocken, så att den kan komma överens på bästa möjliga sätt.

Se också upp för stillastående vatten – både i vattenkaren och på marken. Där bildas lätt bakterier och alger som inte alls är bra för hästars magar. Hägna in områden med dåligt vatten eller flytta hästarna till en ny hage för att undvika att de får i sig det.

Sol

Ljusa mular kan lätt drabbas av brännskador. Skydda din hästs utsatta delar med solkräm.

Fästingar och besvärliga insekter

Knott, flugor och bromsar är särskilt aktiva mitt på dagen när det är som allra varmast. Om din hage inte ger någon skugga, kan det vara en god idé att ta in din häst i stallet under denna tid. Förebygg problem, så som eksem och ögoninflammationer, med flugspray och huva till hästens ansikte.

Kolla igenom din häst varje dag för att tidigt kunna upptäcka bett. Fästingar kan överföra bakterien anaplasma till hästar och därför är det viktigt att avlägsna funna fästingar på din häst så fort som möjligt. Om den har tjocka ben, vinglig gång och hög feber måste du ta den till veterinär omedelbart.

Då är det skönt att kunna luta sig tillbaka mot en bra försäkring. Genom TecknaSmart kan du som är ny eller befintlig djurägare jämföra lättöverskådlig information och villkor från Agria, Moderna,Sveland, If, Folksam, Svedea och Dina försäkringar. På så vis kan du känna dig trygg från de sommarfaror för häst som är allra vanligast.