Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Julfirande med din katt

Nu börjar det klappa mot jul och kanske lite efterlängtad ledighet för många av oss. Innan jul är det dock mycket som ska fixas, paket som ska inhandlas och mat som ska lagas. Det är lätt att julstressen tar över handen och ofta blir våra husdjur lidande av detta. Flera av julsakerna vi pockar fram kan också vara farliga för katten. Glöm inte bort att ge din katt lite extra kärlek nu i jul! Och varför inte en julklapp? 

I all julstress – skapa en lugn vrå

Katter som är vanedjur har svårt för förändringar i sin hemmiljö. Under jul plockar vi fram julpynt, glitter och granar som lyser och blinkar. Vi bjuder hem gäster och lyssnar på julmusik, allt detta kan bli för mycket för katten. Har du en utekatt så kan den välja att gå ut för att komma iväg en stund men en innekatt har inte den valmöjligheten. 

För din innekatt är det därför viktigt att ha en plats hemma där den kan gå undan och där det är lugn och ro. Ett litet krypin. Låt katten själv välja om den vill vara med eller om den vill dra sig undan.  

Farliga julsaker för din katt  

Mycket julpynt åker fram på julen, vi får även blommor och presenter. Mycket av detta kan vara farligt för din katt. Vi listar farliga föremål som är bra att hålla katten borta ifrån.

Levande ljus

Levande ljus är farligt både för katten som kan få brännskador och för hemmet om katten välter ner ljuset och hemmet tar eld. Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt.

Glitter och presentsnören

Katten kan svälja glitter och presentsnören, de kan också skära sig på dem. så försök att håll detta borta från katten, eller ha uppsikt över den. 

Blommor

Flera blommor och växter är giftiga för katter som ofta äter och tuggar på dessa. Kolla upp om blommorna är giftiga innan ni ställer fram dem, eller ställ dem någonstans där katten inte kan nå. Exempel på giftiga blommor är Julstjärna, liljer, Amaryllis och liljor. 

Sladdar

Var försiktig så att katten inte biter i sladdarna, detta kan ge en en elchock. Göm de så mycket du kan under mattor och likn.

Julmat

Såklart att din katt ska få smaka lite julmat, men var försiktig med vad du ger. Ge gärna köttbullat eller skinka men var försiktig med kött som innehåller små ben, dessa kan fastna i halsen.

Ha extra uppsikt över spisen och ugnen. Många katter råkar ut för brännskador och behöver åka in och få vård. 

Glöm inte att teckna försäkring 

Farorna på jul är många för din katt och det hela kan sluta i att det blir en mycket dyr jul om katten behöver vård. Se till att du har en försäkring och jämför gärna försäkringar på Tecknasmart.se för att hitta den som passar bäst för dig och din katt. 

Ge din katt extra uppmärksamhet i jul

Trots att julen kan vara en stressig tid kan det också vara en härlig tid. Många är lediga och kan lägga mer tid på att skämma bort sin katt med lite extra kärlek och uppmärksamhet. 

småbusarnas blogg går det att läsa om Katterna Lea, Röran och Bagheera som har en egen adventskalender med olika klappar varje dag fram till jul. Det kan vara lite extra god mat, en kattleksak eller en gosig kudde. Alla tre katter är adopterade och före detta hemlösa, de hade turen att få komma till ett tryggt och kärleksfullt hem och nu över jul skäms de bort lite extra. Läs gärna bloggen för inspiration. 

Julklapp till katten

Vill du ge din katt en julklapp i år?  Den viktigaste julklappen du kan ge är tid och uppmärksamhet, men vill du ändå har något att slå in så ger vi lite tips.

Mat, mat och åter mat

Kattens hjärta går genom mat sägs det, låt din katt smaka på något extra gott i jul.  

Katthalsband med reflex

Se till att din katt syns i mörkret

Kattleksaker

Ett utbud av olika kattleksaker hittar du här 

Klösträd

Klösträd finns i alla former och storlekar och kan vara både sköna att vässa klorna på och roliga att klättra i.