Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Hästförsäkring – vad påverkar priset?Hästförsäkring – vad påverkar priset?

Det är mycket som ska falla på plats när man köper häst. Inte minst försäkringen. Vad påverkar priset och hur hittar man rätt villkor – egentligen?

Med våra 360 000 hästar är Sverige det näst hästtätaste landet i Europa. Bortom statistiken kan vi se att vi älskar våra hästar som aldrig förr. De har gått från att vara bruksdjur till att bli bästisar, från tjänare till kärlekar. Just kärleken till våra ädla springare gör att vi helst har dessa försäkrade – ifall olyckan skulle vara framme. Detta är vad du borde tänka på när du tecknar ny hästförsäkring.

Vad ska man tänka på vid hästförsäkring? 

Men priset på försäkringar varierar kraftigt och det är inte alltid helt lätt att hitta rätt typ av trygghet. Dessa faktorer kan både dra upp och ned priset på premien:

  • Försäkringens omfattning

Vad täcker den? Vill du ha eventuella tillägg till din försäkring?

  • Ras på din häst

Olika hästraser hara olika karaktärsdrag, olika storlek och olika medellivslängd. Därigenom kan kostnaden på försäkring skilja sig åt beroende på vilken typ av häst du har. Detta kan vara något som är bra att undersöka innan du skaffar häst.

  • Ålder på din häst

 Det kan tyckas logiskt att en äldre häst ofta blir dyrare att försäkra än en yngre häst. Det ska dock påpekas att detta inte alltid är fallet. Läs mer om att försäkra äldre häst genom TecknaSmart och hur man ska göra för att minimera kostnaderna.

  • Djurets tidigare sjukdomar och skador

Om hästen har en historik med sjukdomar eller är skadebenäget så kan det bli dyrare att försäkra den. 

  • Var du som ägare bor

Större städer ligger högre upp i olycksstatistiken. Större städer innebär fler bilar och mer personer, vilket ökar risken att något händer med din häst. Det kan därför vara speciellt viktigt att försäkra sin häst om man bor i en storstad.

  • Vald självrisk

Låg självrisk innebär i regel alltid en högre premie och vice versa. Den självrisk som passar bäst för dig är något du själv får ta ställning till. Vill du betala lite mer ofta, eller betala mer när olyckan väl är framme?

  • Belopp på livförsäkring

Vilka produkter, premier, självrisker, rabatter och villkor är du ute efter? Beroende på vad du efterfrågar så kommer det belopp du betalar för livförsäkring att skilja sig åt. 

Genom TecknaSmart kan du på ett överskådligt och lätt vis jämföra försäkringar från de mest väletablerade aktörerna på marknaden. TecknaSmart samarbetar exempelvis med Agria, ModernaSveland,If, Folksam, Svedea och Dina Försäkringar för att kunna ge dig ett brett urval av olika försäkringar..