Dräktig tik
Väntar ni valpar? Eller funderar ni kanske på att para er tik? Det finns nästan inget sötare än små hundvalpar, men som hunduppfödare är det också mycket att tänka på inför valpningen.
Hur länge är en tik dräktig?
En tik är dräktig i ungefär 9 veckor, mellan 56 och 68 dagar. Detta räknas från parningstillfället fram till valparnas födsel. Ju fler valpar tiken har desto kortare tid är hon dräktig.
Hur vet jag att min tik är dräktig?
Fyra veckor efter parningen går det att se om tiken är dräktig genom ultraljud. En dräktig tik visar också olika tecken. Många tikar blir hungrigare och äter mer, en del ändrar också sitt beteende en del.
Runt vecka 5-6 börjar hunden öka i vikt och det syns nu oftast att magen har växt. Efter 7 veckor brukar man känna fosterrörelse.
Andra tecken en dräktig tik kan uppvisa är:
- Illamående och kräkningar
- Spenarna kan ändra färg och bli mer rosa
- Större trötthet och mindre lust till motion
- Tiken kan få en blödning
Viktuppgång, vila och motion
Många hundar går upp mycket i vikt under dräktigheten och det kan vara en svår balans att låta hunden vila men samtidigt ge den lagom med motion. Också hundar kan vid viktuppgång få problem med diabetes. Fortsätt därför att motionera din hund som vanligt, med undantag för de allra sista veckorna. De sista veckorna bör hunden vara hemma så att den inte smittas av någonting.
Foder till en dräktig tik
En dräktig tik är ofta hungrigare än vanligt. Det finns specialanpassat foder till dräktiga tikar som är mer energirik.
Valpning
När det blir dags för själva förlossningen är det viktigt att du låter hunden vara i fred och inte rör henne för mycket, det räcker med att du finns där på lite avstånd och håller henne sällskap. Det är viktigt att platsen som tiken ska föda på är lugn och harmonisk. Se också till att det alltid finns färskt vatten tillgängligt för hunden. Enda gången du ska gripa in och hjälpa till är om valpningen tar väldigt lång tid eller om det uppstår komplikationer.
Valparna behöver sedan stanna hos mamman i minst 8 veckor innan de kan få ett nytt hem. Det är så länge de behöver dia, men många valpar mår bra över att få stanna ytterligare några veckor hos mamman.
Lämplig ålder att para en tik
När kan man para en tik? En tik får paras först vid andra löpet och inte tidigare än 18 månaders ålder. Det är viktigt att respektera detta så att hunden är mogen både fysiskt och psykiskt. Vissa hundar behöver ännu längre tid på sig att mogna, så tänk på din hund och stressa inte.
Det finns också en rekommenderad övre åldersgräns och en tik som tidigare inte haft valpar bör inte vara äldre än 7 år vid parningen.
Innan ni ska para er tik, se till att hon är vaccinerad och avmaskad.
Avelsförsäkring och dolda fel
Glöm inte att se till att dina valpar är försäkrade. I många fall behöver du teckna en tilläggsförsäkring som specialiserar sig på just avel. Jämför försäkringar genom TecknaSmart för att hitta en försäkring som känns rätt för dig.
Dubbelkolla också så att dolda fel ingår i din försäkring. Med dolda fel menas att hundvalpen har en sjukdom eller defekt som uppstått innan den blivit såld men som inte har varit känt eller synts vid undersökning. Enligt konsumentköplagen är det du som hundägare som får stå för kostnaden om det visar sig att valpen du sålde har ett dolt fel. Detta kan bli en dyr historia och det är därför bäst att försäkra sig om att dolda fel ingår i din försäkring.