Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Dräktig tik

Väntar ni valpar? Eller funderar ni kanske på att para er tik? Det finns nästan inget sötare än små hundvalpar, men som hunduppfödare är det också mycket att tänka på inför valpningen. 

Hur länge är en tik dräktig?

En tik är dräktig i ungefär 9 veckor, mellan 56 och 68 dagar. Detta räknas från parningstillfället fram till valparnas födsel. Ju fler valpar tiken har desto kortare tid är hon dräktig. 

Hur vet jag att min tik är dräktig? 

Fyra veckor efter parningen går det att se om tiken är dräktig genom ultraljud. En dräktig tik visar också olika tecken. Många tikar blir hungrigare och äter mer, en del ändrar också sitt beteende en del. 

Runt vecka 5-6 börjar hunden öka i vikt och det syns nu oftast att magen har växt. Efter 7 veckor brukar man känna fosterrörelse. 

Andra tecken en dräktig tik kan uppvisa är:

  • Illamående och kräkningar
  • Spenarna kan ändra färg och bli mer rosa
  • Större trötthet och mindre lust till motion
  • Tiken kan få en blödning 

Viktuppgång, vila och motion 

Många hundar går upp mycket i vikt under dräktigheten och det kan vara en svår balans att låta hunden vila men samtidigt ge den lagom med motion. Också hundar kan vid viktuppgång få problem med diabetes. Fortsätt därför att motionera din hund som vanligt, med undantag för de allra sista veckorna. De sista veckorna bör hunden vara hemma så att den inte smittas av någonting. 

Foder till en dräktig tik 

En dräktig tik är ofta hungrigare än vanligt. Det finns specialanpassat foder till dräktiga tikar som är mer energirik. 

Valpning 

När det blir dags för själva förlossningen är det viktigt att du låter hunden vara i fred och inte rör henne för mycket, det räcker med att du finns där på lite avstånd och håller henne sällskap. Det är viktigt att platsen som tiken ska föda på är lugn och harmonisk. Se också till att det alltid finns färskt vatten tillgängligt för hunden. Enda gången du ska gripa in och hjälpa till är om valpningen tar väldigt lång tid eller om det uppstår komplikationer. 

Valparna behöver sedan stanna hos mamman i minst 8 veckor innan de kan få ett nytt hem. Det är så länge de behöver dia, men många valpar mår bra över att få stanna ytterligare några veckor hos mamman. 

Lämplig ålder att para en tik

När kan man para en tik? En tik får paras först vid andra löpet och inte tidigare än 18 månaders ålder. Det är viktigt att respektera detta så att hunden är mogen både fysiskt och psykiskt. Vissa hundar behöver ännu längre tid på sig att mogna, så tänk på din hund och stressa inte. 

Det finns också en rekommenderad övre åldersgräns och en tik som tidigare inte haft valpar bör inte vara äldre än 7 år vid parningen. 

Innan ni ska para er tik, se till att hon är vaccinerad och avmaskad.

Avelsförsäkring och dolda fel 

Glöm inte att se till att dina valpar är försäkrade. I många fall behöver du teckna en tilläggsförsäkring som specialiserar sig på just avel. Jämför försäkringar genom TecknaSmart för att hitta en försäkring som känns rätt för dig. 

Dubbelkolla också så att dolda fel ingår i din försäkring. Med dolda fel menas att hundvalpen har en sjukdom eller defekt som uppstått innan den blivit såld men som inte har varit känt eller synts vid undersökning. Enligt konsumentköplagen är det du som hundägare som får stå för kostnaden om det visar sig att valpen du sålde har ett dolt fel. Detta kan bli en dyr historia och det är därför bäst att försäkra sig om att dolda fel ingår i din försäkring. 

Vilken Hundförsäkring passar dig? Jämför och spara
Hundförsäkring

Jämför alla Sveriges försäkringar och spara pengar! Våra kunder sparar i snitt 1856 kr/år. Gör ett smart val du också, helt kostnadsfritt!

Hundens kön

Information collected villkor. Mer info

How it works

Vi tyckte helt enkelt att det fanns för få bra jämförelsetjänster som kunde hjälpa dig med
Ange dina uppgifter
1

Ange dina uppgifter

Jämför olika försäkringar
2

Jämför olika försäkringar

Spara pengar på att teckna online
3

Spara pengar på att teckna online

Var smart, tecknasmart
4

Var smart, tecknasmart

why you should use our site

Vi tyckte helt enkelt att det fanns för få bra jämförelsetjänster som kunde hjälpa dig med försäkringar, elavtal, banktjänster och bredbandsleverantörer.

Jämför alla bolag

Jämför alla bolag

Dålig koll på försäkringsbolag? Inga problem! Med TecknaSmart kan du enkelt jämföra alla olika försäkringsbolag på några få klick - helt kostnadsfritt.

Spara pengar

Spara pengar

Ingen gillar räkningar. Men TecknaSmart hjälper dig att hitta den försäkring som är mest prisvärd och som passar bäst för dig. Så du får mer pengar över till annat.

Pris inom 20 sekunder

Pris inom 20 sekunder

På 20 sekunder hinner man inte göra särskilt mycket. Dricka en klunk kaffe. Ta en selfie. Kolla mailen. Eller jämföra pris på Sveriges alla försäkringsbolag hos TecknaSmart.

Spara i snitt 1856 kr/år

Spara i snitt 1856 kr/år

De som använder sig av TecknaSmart när de letar försäkring sparar i genomsnitt 1856 kronor per år. TecknaSmart är dessutom helt gratis - vad väntar du på?

Vanliga frågor

Vad borde jag tänka på när jag köper försäkring?

När kan jag byta försäkringsbolag?

Kan ni byta försäkring åt mig?

Vilka försäkringar behöver jag?

Det har inträffat en skada som min försäkring täcker - vad ska jag göra?

1