Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Dräktig katt

Planerar du att para din katt eller har du kanske redan en dräktig katt? Här nedan följer tips och råd för att din katt och de kommande kattungarna ska få bästa möjliga förutsättningar. 

Hur länge är katten dräktig?

Kattens dräktighet är relativt kort och varar runt 63 dagar. Från dag 19 kan du med ultraljud kontrollera om katten är dräktig.

Parning

Om du har en utekatt brukar den här delen gå av sig själv och det är oftast inget du behöver tänka på om du önskar kattungar. Om du däremot har en raskatt som du vill para med en annan raskatt behöver du planera parningen efter kattens löpning. Kattens löpperioder påverkas av ljuset och därför har många katter ett uppehåll i löpningen under vinterperioden. Katters löpning kan också skilja sig mycket åt. Eftersom att det kan vara svårt att veta när nästa löpning blir är det bra att ta kontakt med ägaren till hankatten en tid innan. När ni har kommit överens om parningen behöver ni bara vänta in löpningen. En del haneägare kräver att du testar honan för vissa sjukdomar som exempelvis FIP, FIV FeLV. Detta kan du göra hos din veterinär. 

Tecken på att du har en dräktig katt

När katten är dräktig går hon upp i vikt och magen växer. Spenarna blir också större, de ändrar färg och blir mer röda. Många katter förändrar också sitt beteende under dräktigheten. Vissa sover och äter mer, vissa kräks och en del blir keligare än vanligt. 

Förberedelser 

Utfodring 

De första veckorna av dräktigheten äter katten ungefär som vanligt. Efter vecka 3 behöver matransonerna ökas då katten behöver näring för både sig och sina ungar. Behovet av protein, fett och vitaminer är stort. Det finns kattmat som är anpassad för en dräktig katt. 

Det är bra om din katt hela tiden har tillgång till mat och vatten, men se till så att hon inte blir överviktig. Överviktiga katter kan få problem vid födseln. 

Förberedning av boet 

Det är inte säkert att du och din katt har tänkt er samma bo. Din katt kan mycket väl välja en annan stans att föda på. Men förbered för ett mysigt bo som du introducerar för katten några veckor innan födseln. Skulle katten ändå välja att föda någon annanstans kan du efteråt flytta på kattungarna till boet som du gjort iordning. 

För att katten ska trivas i ditt bo behöver det vara på ett lugnt ställe med behaglig temperatur, det får inte vara för kallt. Du kan använda en transportbur eller annan låda som bas. Lägg sedan in en något mjukt underlag.

Förlossningen

Var med och bevaka förlossningen för att se att allt går bra. Oftast behöver du inte ingripa och katten vet vanligtvis själv vad som ska göras. Kontakta veterinär om en kattunge fastnar under förlossningen, om katthonan verkar må väldigt dåligt, om katthonan har illaluktande flytningar eller om krystvärkarna har pågått längre än 2 timmar utan att någon kattunge kommer ut. 

Se till att kattungarna är försäkrade

Se till att kattungarna är försäkrade redan från start. Många bolag har en kattkullsförsäkring som ger dig ersättning för veterinärvård och dolda fel. Jämför kattförsäkring med TecknaSmart för att hitta den försäkring som passar dig och dina katter bäst. 

Vilken Kattförsäkring passar dig? Jämför och spara
Kattförsäkring

Jämför alla Sveriges försäkringar och spara pengar! Våra kunder sparar i snitt 1856 kr/år. Gör ett smart val du också, helt kostnadsfritt!

Kattens födelsedatum

How it works

Vi tyckte helt enkelt att det fanns för få bra jämförelsetjänster som kunde hjälpa dig med
Ange dina uppgifter
1

Ange dina uppgifter

Jämför olika försäkringar
2

Jämför olika försäkringar

Spara pengar på att teckna online
3

Spara pengar på att teckna online

Var smart, tecknasmart
4

Var smart, tecknasmart

why you should use our site

Vi tyckte helt enkelt att det fanns för få bra jämförelsetjänster som kunde hjälpa dig med försäkringar, elavtal, banktjänster och bredbandsleverantörer.

Jämför alla bolag

Jämför alla bolag

Dålig koll på försäkringsbolag? Inga problem! Med TecknaSmart kan du enkelt jämföra alla olika försäkringsbolag på några få klick - helt kostnadsfritt.

Spara pengar

Spara pengar

Ingen gillar räkningar. Men TecknaSmart hjälper dig att hitta den försäkring som är mest prisvärd och som passar bäst för dig. Så du får mer pengar över till annat.

Pris inom 20 sekunder

Pris inom 20 sekunder

På 20 sekunder hinner man inte göra särskilt mycket. Dricka en klunk kaffe. Ta en selfie. Kolla mailen. Eller jämföra pris på Sveriges alla försäkringsbolag hos TecknaSmart.

Spara i snitt 1856 kr/år

Spara i snitt 1856 kr/år

De som använder sig av TecknaSmart när de letar försäkring sparar i genomsnitt 1856 kronor per år. TecknaSmart är dessutom helt gratis - vad väntar du på?

Vanliga frågor

Vad borde jag tänka på när jag köper försäkring?

När kan jag byta försäkringsbolag?

Kan ni byta försäkring åt mig?

Vilka försäkringar behöver jag?

Det har inträffat en skada som min försäkring täcker - vad ska jag göra?

1