Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Att skaffa en katt till – så ökar du chanserna att katterna trivs ihop

Funderar du på att skaffa en katt till? Många katter har stor glädje av varandra och har väldigt roligt tillsammans. Men det är inte alltid så lätt. Att introducera en ny katt kan till en början vara ganska besvärligt. Det är inte säkert att den gamla katten välkomnar den nya med öppna tassar! 

Förberedelser

Att skaffa en katt till kräver lite förberedelser. Katten är i grund och botten inget flockdjur. Även om många katter har väldigt roligt tillsammans när de väl lär känna varandra, är en ny kompis troligtvis inget de känner behov av. Risken är därför att katten kommer att se den nya som en rival. 

Mat

För att förminska risken till rivalitet är det viktigt att katten inte känner någon konkurrens om mat, kattlåda eller sovplats. Katterna ska ha möjlighet att kunna äta i lugn och ro. Ställ därför till en början ut flera mat- och vattenskålar utplacerade på olika ställen i hemmet. 

Kattlåda

Kattlådan kan orsaka konflikter och se därför till att katterna får var sin. Vissa menar att det även ska finnas en extra kattlåda. Har du två katter, ska det alltså finnas tre kattlådor. Tänk på att inte ställa kattlådan bredvid varandra och heller inte för nära kattmaten. Katten vill, precis som du, inte äta precis bredvid toaletten. 

Sovplats

Det bör också finnas flera olika ställen som katten kan ha som sovplats. Låt till en början transportburen stå framme. Detta är en trygg punkt för den nya katten och kan fungera som en sovplats för denna till en början. 

Presentation

Hur du presenterar katterna för varandra har stor betydelse för hur det kommer att gå. När du skaffar en katt till är det bra att tänka på att katter, precis som vi människor fungerar olika bra tillsammans. Det finns aldrig en garanti för att katterna kommer tycka om varandra. En bra presentation och en lugn start ökar dock chanserna för att katterna ska komma överens. 

Lugn och ro 

Planera för dagen som du ska ta hem din nya katt. Tänk på att det är många nya intryck för den nya katten och ju lugnare miljö desto bättre. Bjud hem gäster en annan dag istället för att lugna båda katterna. 

Distans och doft

Börja med att ha katterna separerade. Vi rekommenderar att ha katterna i olika rum till en början så att de inte ser varandra. Klappa båda katterna utan att tvätta händerna emellan så att de får nosa på varandras lukter. Du kan även ge katterna ett föremål, (en filt, kudde eller leksak) som den andre har varit nära. På detta sätt vänjer de sig också vid varandras dofter. Efter någon dag kan du låta katterna nosa på varandra en kort stund. Öppna exempelvis dörren på glänt, men sätt ett galler i dörröppningen, från golv till tak, så att de endast kan nosa på varandra. Låt de vänja sig några dagar vid varandras dofter och ha inte för bråttom. 

Var närvarande och uppmuntrande

Var närvarande vid katternas första möten och beröm dem gärna med godis och klappar när de nosar på varandra och du känner att det går bra. På så sätt associerar de varandra med något positivt. När du väl låter katterna vara i samma rum så lämna de inte ensamma utan observera så att allt går bra. 

Försäkra den nya katten 

Glöm inte att försäkra din nya familjemedlem. Kattförsäkringar skiljer sig olika åt och en del bolag ger rabatt om du har fler katter försäkrade hos dem. Jämför kattförsäkring på TecknaSmart för att hitta den som passar dig bäst. 

Tänk på

  • Det är ofta lättare att introducera en kattunge eller en katt av motsatt kön. Rivaliteten minskar i dessa fall avsevärt.
  • Ge det tid och ha tålamod. Dina katter kommer att vänja sig vid varandra, men låt det ta sin tid.
  • Ge båda katterna uppmärksamhet. Det är viktigt att du ger båda katterna mycket uppmärksamhet och tid till en början. Den nya katten får ofta automatiskt mycket uppmärksamhet till en början, men glöm inte bort att kela lite extra med den gamla katten. Det är lätt att den känner sig bortvald nu när den nya katten kommer och tar all uppmärksamhet.