Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Att skaffa en hund till

Att skaffa en hund till – mer jobb eller dubbel glädje? Din nuvarande hund får en kompis och slipper vara ensam. Dessutom får du dubbelt så mycket kärlek tillbak. Men hur mycket mer jobb blir det? 

Förberedelser

Hundar är flockdjur och uppskattar i regel att få en ny kompis. Alla hundar tycker dock inte om att det kommer en ny hund till familjen då den kan känna rivalitet och konkurrens om familjens uppmärksamhet. 

Innan du skaffar en hund till, fundera på vilket kön och vilken ålder hunden ska vara i. Väljer du att skaffa en hund av samma kön är det bra om det skiljer minst två år emellan dem. Detta minskar risk för rivalitet och konflikter. 

Väljer du att köpa en hund av motsatt kön behöver du ta hänsyn till när tiken löper, om du inte önskar valpar direkt. Ett alternativ är också att kastrera hanen eller honan. På detta sätt får du också ett lugnare klimat hemma. 

På svenska kennelklubbens sida kan du läsa ännu mer om förberedelser och råd innan ditt hundköp.

När den nya hunden anländer 

Välj en lugn dag att ta hem den nya hunden på. En dag när du/ni är hemma och har tid för hundarna. 

Lämna inte hundarna ensamma 

När den nya hunden anländer kommer hundarna säkert vara väldigt nyfikna på varandra. I de flesta fall går det bra och hundarna visar uppskattning och glädje. Men var observanta och lämna inte hundarna ensamma i början. I vissa fall kan den äldre hunden visa missnöje och ge hårda tillrättavisningar. Så vänta istället några dagar tills du ser att hundarna kommer bra överens. 

Fostran

Den äldre hunden kommer troligtvis att fostra den yngre. Men överlåt inte detta helt på hunden. Den nya hunden kan bli väldigt beroende av den äldre. Den första tiden är det bra om du går ut på promenader och likn. med den nya hunden själv, utan den äldre hunden. På detta sätt får du och din hund tid tillsammans och kan skapa en fin relation. 

Ge båda hundarna uppmärksamhet

Glöm inte bort din gamla hund.  En ny hund har kommit för att konkurrera om din uppmärksamhet och för att minska eventuell rivalitet mellan hundarna är det bra att även visa den äldre extra mycket kärlek. Visa att din kärlek räcker till båda. 

Blir det mer jobb av att skaffa en hund till?

Å ena sidan har din hund alltid en kompis och behöver aldrig vara ensam. Du kan minska på det dåliga samvetet och de kommer inte att kräva lika mycket uppmärksamhet av dig då de får stimulans och uppmärksamhet av varandra. 

Men att det endast skulle förenkla att skaffa en hund till är inte hela sanningen. Även om hundarna kan underhålla varandra ibland behöver de motion, omvårdnad och uppfostran. Att gå ut med två hundar i koppel kan bli en större utmaning och likaså kan det vara svårare att hitta hundvakt till två hundar än en. Två hundar blir också dyrare än att ha en hund, med försäkringar, veterinärvård och mat. 

Det finns alltså för-och nackdelar med båda alternativen och det är i slutändan du själv som avgör vad som passar bäst för dig och din familj. 

Hitta rätt försäkring till din nya hund 

När du skaffar en hund till behöver du se till att den blir försäkrad, så att den kan få bästa möjliga omvårdnad om något skulle hända. Ofta får du rabatt om du försäkrar hunden innan den fyllt fyra månader. Jämför försäkringar på TecknaSmart för att hitta en bra försäkring som passar dig och dina hundar.