Träna tillsammans med din hund
Din hund behöver liksom du motion och stimulans för att må bra. Varför inte slå två flugor i en smäll och träna tillsammans med din hund? Träningen blir roligare och dessutom sparar du tid. Ta del av våra tips för att få ut så mycket som möjligt av er träning tillsammans.
Cykla
Cykla är en bra träningsform för både dig och din hund. Då hunden själv inte kan reglera fart eller motion här så vänta med denna typ av träning tills hunden är färdigväxt, ofta rekommenderas det att hunden är minst 1,5 år.
Att cykla med hunden kräver sedan lite träning. Börja med korta turer och öka successivt. Du kan träna hunden att springa bredvid cykeln utan koppel, detta är det bästa för hunden då den slipper onödiga ryck i kopplet om den får för sig att stanna och lukta på något. Tänk också på att hunden ska vara på din högra sida – så att du befinner dig mellan hunden och trafiken.
Tänk på underlaget, asfalt sliter på hundens leder så försök att variera underlaget.
Jogga
Att jogga kanske är den smidigaste formen av alla träningsformer, det enda du behöver göra för att träna tillsammans med din hund är egentligen ett par bra skor och eventuellt ett koppel.
Börja långsamt och varva promenaden med löpning. Lyssna på hunden, saktar hunden ned betyder detta att den är trött och behöver vila.
Simma
Få saker slår väl en simtur en varm sommardag? Tycker din hund också om att bada så ta med den på en simtur! Till en början kan det vara bra att börja på en långgrund sandstrand, där det är lätt för hunden att ta sig upp och ur vattnet. Precis som vid cyklingen rekommenderar vi att börja med korta simturer för att sedan successivt öka dessa.
En del hundar är rädda för vatten. Du kan lära de att tycka mer om vatten genom att få dem att förknippa vatten med något roligt. Börja med att bara leka i vattnet, kasta bollar eller belöna med godis om hunden vågar sig ut och vada. Skynda långsamt.
Tips från hundtränaren
Lilly Norfeldt är hundtränare och ger i sin blogg många bra tips på hur du aktiverar din hund både fysiskt och psykiskt.
Lilly skriver bland annat om att det är viktigt att se till helheten och att hitta en balans. Hon tipsar om att skriva ner några snabba noteringar i en loggbok eller på mobilen efter varje träningspass om hur passet gick. På så sätt blir det lätt att se ett mönster. Om något gick sämre – testa att göra på ett nytt sätt nästa gång. Alla hundar är olika, det som fungerar för en hund kanske inte fungerar för en annan. Så testa er fram för att hitta en metod som fungerar bra för er.
Ha tålamod
Träning och aktivering är inget som ger resultat över en natt, så ha tålamod. “Ofta är det under lång tid man kan se faktiska resultat” menar Lilly.
Försäkra hunden
Skador och olyckor kan lätt uppstå när ni är utomhus och rör på er. Se till att din hund är försäkrad så att du har råd att ge den vård som behövs ifall något händer. Jämför hundförsäkring på TecknaSmart.se för att enkelt hitta den bästa försäkringen.