Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

På kantarelljakt med hunden - akta för giftiga svampar!

Hösten är här och vi är många som gärna tar oss en stärkande promenad i skogen bland alla härliga höstfärger och svampar som finns att plocka. Visste du förresten att det går att lära hunden att hitta kantareller? Detta är en bra övning i dubbel bemärkelse, då du håller hunden aktiverad och stimulerad samtidigt som du ökar dina chanser att hitta fler kantareller. Bra va? Varje höst drabbas nämligen hundar av svampförgiftning. Så se till så att du har koll på svamparna innan ni ger er iväg!

Se upp för dessa svampar 

Det är inte alltid lätt att veta skillnaden mellan ätliga och giftiga svampar. Med Giftinformationscentralen som källa listar TecknaSmart några av Sveriges vanligaste giftsvampar. 

  • Bolmörtsskivling - Bolmörtsskivling innehåller ämnen som kan ge magbesvär efter förtäring.

  • Brun flugsvamp  - Brun flugsvamp innehåller ämnen som påverkar nervsystemet. Yrsel, förvirring och kramper kan förekomma. 

  • Gifthätting - Denna svamp är mycket giftig och kan orsaka skador på lever och tarmslemhinnan. 

  • Lömsk flugsvamp - Denna svamp orsakar precis som ovanstående sort, skador på lever och tarmslemhinna

  • Orangebrun giftspindling - Denna svamp innehåller ett gift som skadar njurarna. 

  • Pluggskivling - Denna giftiga svamp orsakar magbesvär om svampen äts rå. 

  • Röd flugsvamp - Detta kan vara den mest kända giftsvampen, den är lätt att känna igen då den utmärker sig till utseendet med sin starka röda färg och sina vita prickar. Denna svamp kan ge kräkningar, yrsel och i allvarligare fall kramper.  

  • Toppig giftspindling - Denna svamp är mycket giftig och innehåller ett gift som skadar njurarna. 

  • Vit flugsvamp - Denna svamp innehåller ett gift som skadar lever och tarmslemhinna. 

Symptom från giftsvampar

Symptomen varierar beroende på vilken svamp som förtärs. Symptomen kan för vissa svampsorter komma snabbt medan de för andra tar desto längre tid. Symtomen från brun flugsvamp kan exempelvis märkas redan efter en halvtimme medan symtomen från toppig giftspindling kan dröja 2-7 dygn.

Illamående och kräkningar är de vanligaste symptomen och är också de som visar sig snabbt. Andra symptom, som ofta tar längre tid att märka är leverskador, skador på tarmslemhinna och skador på njurarna.  

Om hunden har fått i sig giftig svamp 

Om du misstänker att din hund har fått i sig giftig svamp så ta den till en veterinär så snabbt som möjligt. Svampen kan vara mycket farlig för din hund. Ta även med en bit av samma svampsort om du hittar, så veterinären vet vilken svamp hunden fått i sig. 

Så kan du lära hunden att hitta kantareller  

Det gäller att vara uppmärksam och ha kännedom om farliga svampar. Men så länge du har detta så passa på att njut av att vara i skogen. Det är en härlig plats för både människor och hundar och det finns också fullt av goda, ätbara svampar! 

Genom belöning kan du lära hunden att hitta vissa svampar, såsom kantareller. Börja med att låta hunden nosa på kantareller i din hand och belöna sedan hunden varje gång den luktar på kantarellerna genom exempelvis hundgodis och beröm. Så småningom lägger du kantarellerna på marken och med tiden ökar du avståndet. Ett bra tips är att ha ett signalord och/eller vissa kläder, (exempelvis en scarf) som du sätter på hunden när det är dags för aktiviteten. Hunden kommer då förknippa signalordet och kläderna med aktiviteten och fortare förstå vad som ska göras. 

Lycka till i jakten på kantarellerna!

Vilken Hundförsäkring passar dig? Jämför och spara
Hundförsäkring

Jämför alla Sveriges försäkringar och spara pengar! Våra kunder sparar i snitt 1856 kr/år. Gör ett smart val du också, helt kostnadsfritt!

Hundens kön

Information collected villkor. Mer info

How it works

Vi tyckte helt enkelt att det fanns för få bra jämförelsetjänster som kunde hjälpa dig med
Ange dina uppgifter
1

Ange dina uppgifter

Jämför olika försäkringar
2

Jämför olika försäkringar

Spara pengar på att teckna online
3

Spara pengar på att teckna online

Var smart, tecknasmart
4

Var smart, tecknasmart

why you should use our site

Vi tyckte helt enkelt att det fanns för få bra jämförelsetjänster som kunde hjälpa dig med försäkringar, elavtal, banktjänster och bredbandsleverantörer.

Jämför alla bolag

Jämför alla bolag

Dålig koll på försäkringsbolag? Inga problem! Med TecknaSmart kan du enkelt jämföra alla olika försäkringsbolag på några få klick - helt kostnadsfritt.

Spara pengar

Spara pengar

Ingen gillar räkningar. Men TecknaSmart hjälper dig att hitta den försäkring som är mest prisvärd och som passar bäst för dig. Så du får mer pengar över till annat.

Pris inom 20 sekunder

Pris inom 20 sekunder

På 20 sekunder hinner man inte göra särskilt mycket. Dricka en klunk kaffe. Ta en selfie. Kolla mailen. Eller jämföra pris på Sveriges alla försäkringsbolag hos TecknaSmart.

Spara i snitt 1856 kr/år

Spara i snitt 1856 kr/år

De som använder sig av TecknaSmart när de letar försäkring sparar i genomsnitt 1856 kronor per år. TecknaSmart är dessutom helt gratis - vad väntar du på?

Vanliga frågor

Vad borde jag tänka på när jag köper försäkring?

När kan jag byta försäkringsbolag?

Kan ni byta försäkring åt mig?

Vilka försäkringar behöver jag?

Det har inträffat en skada som min försäkring täcker - vad ska jag göra?

1