Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Mat till kattungar

Vad ger man för mat till kattungar? Hur mycket ska de äta och hur ofta? TecknaSmart reder ut frågorna och tipsar om bra mat till dina kattungar. 

Bra mat till kattungar 

Bra mat till kattungar ska innehålla mycket protein, vilket är viktigt för en bra tillväxt. Vi tipsar om att köpa foder som är anpassat till just kattungar. Kattungefoder innehåller, förutom mycket protein, även mer kalcium, magnesium, fosfor, zink och järn vilket stärker kattungens tänder och ben. Ofta innehåller det också en högre dos av C-vitamin som hjälper till att hålla katten frisk. Annan mat som är bra för kattungar är äggula och fisk.

Ge mycket vätska 

Se till att det alltid står framme en skål med rent vatten till dina kattungar. Det är bra om skålen är låg och stadig så att kattungarna når ner och inte ramlar i skålen. Många katter får i sig alldeles för lite vätska, vilket kan leda till urinsten och njursvikt. När katter äter torrfoder är det extra viktigt att de dricker mycket då torrfodret innehåller väldigt lite vätska. Ett tips är att blöta torrfodret i rumstempererat vatten. 

Var försiktig med att ge kattungarna mjölk, katter kan vara intoleranta mot mjölksocker vilket orsakar diarré. 

Ge mat som är rumstempererad

När du ger mat till kattungar får den gärna vara ljummen eller rumstempererad. Detta är det naturliga för katten som är gjord för jakt och då får i sig kött i den temperaturen. 

Hur ofta behöver kattungar mat? 

I början, när du ska vänja dina kattungar vid föda och de fortfarande diar räcker det med att de smakar på mat då och då. Sedan, när är 3-6 månader och avvanda behöver de äta desto oftare. Fyra små mål om dagen är lagom för kattungar i denna ålder då deras magsäckar är små och de därför inte får i sig så mycket åt gången. När de når 6 månaders ålder räcker det med två mål per dag. 

Torrfoder är smidigt eftersom att det kan stå framme hela tiden och kattungarna då kan gå och äta när de vill. Torrfoder innehåller all den näring som din katt behöver så det enklaste är att alltid låta torrfoder stå framme även när katten är vuxen. 

Hur mycket mat ska jag ge? 

Då varje kattunge är unik och gör av med olika mycket mat, beroende på b.la. aktivitetsnivå och kroppsstorlek, finns det ingen exakt rätt mängd som du ska ge. Men det står ofta en rekommenderad daglig dos på foderförpackningen. Som i exemplet ovan rekommenderar vi att du ger kattungarna mindre portioner 4 ggr per dag när de är mellan 3-6 månader. Du kan därför dela upp den dagliga dosen i fyra portioner. 

Få in en rutin 

Hitta en rutin som passar för dig och dina kattungar, ge dem mat på samma plats och ungefär samma tid varje dag. Då katter är vanedjur kommer de att lära sig när det är dags för mat. Kom ihåg att inte ställa kattmaten för nära kattlådan, utan på ett lugnt och rent ställe.  

Vilken Kattförsäkring passar dig? Jämför och spara
Kattförsäkring

Jämför alla Sveriges försäkringar och spara pengar! Våra kunder sparar i snitt 1856 kr/år. Gör ett smart val du också, helt kostnadsfritt!

Kattens födelsedatum

How it works

Vi tyckte helt enkelt att det fanns för få bra jämförelsetjänster som kunde hjälpa dig med
Ange dina uppgifter
1

Ange dina uppgifter

Jämför olika försäkringar
2

Jämför olika försäkringar

Spara pengar på att teckna online
3

Spara pengar på att teckna online

Var smart, tecknasmart
4

Var smart, tecknasmart

why you should use our site

Vi tyckte helt enkelt att det fanns för få bra jämförelsetjänster som kunde hjälpa dig med försäkringar, elavtal, banktjänster och bredbandsleverantörer.

Jämför alla bolag

Jämför alla bolag

Dålig koll på försäkringsbolag? Inga problem! Med TecknaSmart kan du enkelt jämföra alla olika försäkringsbolag på några få klick - helt kostnadsfritt.

Spara pengar

Spara pengar

Ingen gillar räkningar. Men TecknaSmart hjälper dig att hitta den försäkring som är mest prisvärd och som passar bäst för dig. Så du får mer pengar över till annat.

Pris inom 20 sekunder

Pris inom 20 sekunder

På 20 sekunder hinner man inte göra särskilt mycket. Dricka en klunk kaffe. Ta en selfie. Kolla mailen. Eller jämföra pris på Sveriges alla försäkringsbolag hos TecknaSmart.

Spara i snitt 1856 kr/år

Spara i snitt 1856 kr/år

De som använder sig av TecknaSmart när de letar försäkring sparar i genomsnitt 1856 kronor per år. TecknaSmart är dessutom helt gratis - vad väntar du på?

Vanliga frågor

Vad borde jag tänka på när jag köper försäkring?

När kan jag byta försäkringsbolag?

Kan ni byta försäkring åt mig?

Vilka försäkringar behöver jag?

Det har inträffat en skada som min försäkring täcker - vad ska jag göra?

1