Dräktigt sto
Har du ett dräktigt sto? Eller planerar ni kanske för det? TecknaSmart tipsar om hur du kan förbereda för hästen och ge det kommande fölet de bästa möjliga förutsättningarna.
Hur länge är ett sto dräktig?
Ett sto är dräktigt ca 11-12 månader. Det går att göra ett ultraljud på hästen 6-17 dagar efter beteckningen/inseminationen för att ta reda på om hästen är dräktig.
Vaccination och avmaskning
Stoet behöver vaccineras mot stelkramp 4-6 veckor innan den beräknade fölningen. Detta ger då även skydd till fölet. Andra skydd som är bra för ett dräktigt sto är vaccination mot influensa och rotavirus.
Stoet behöver även avmaskas. Rådgör med din veterinär om vilka preparat ni ska använda och när.
Foder, vila och motion
Stoet mår gott av lättare motion fram till sista månaden och att vara ute i hagen är också bra ända fram till fölningen. När det kommer till utfodringen går det bra att utfodra ungefär som vanligt de första 8 månaderna. De sista 3 månaderna växer fostret väldigt mycket och då ökar också behovet av protein, fosfor och kalcium. Vi rekommenderar att köpa ett koncentrerat proteinfoder så att hästen får i sig tillräckligt med protein.
Se till att du har en bra försäkring
Glöm inte att se över din försäkring. Komplikationer kan uppstå för både stoet och fölet vid födseln och det är inte ovanligt att veterinär måste tillkallas. Operation kan komma att behövas och detta kan bli mycket kostsamt. Många bolag har tilläggsförsäkringar som går att lägga till när stoet är dräktigt. Dessa försäkringar kan, beroende på vilket bolag du väljer, ge ersättning för exempelvis dödfött föl, föl som behöver avlivas efter födseln, och veterinärvård för fölet. Jämför hästförsäkring på TecknaSmart för att hitta den som passar bäst för dig och din häst.
Fölning
Ha Kontakt med veterinär
Innan det är dags för fölningen så se till att ha kontaktat en veterinär så att ni vet vem ni ska ringa om ni behöver hjälp.
Transport
Ifall ni kommer att behöva åka in till hästsjukhus, så se till att ni har en bra transport redo. Vissa försäkringsbolag erbjuder ersättning för djurambulans, men om inte så behöver det finnas transport. Tänk på att sjuka föl snabbt kyls ned så ha ordentligt med strö och halm i vagnen.
Tänk också på att du enligt jordbruksverket inte får transportera ett dräktigt sto mindre än 35 dagar före den beräknade fölningen, om det inte är akut och ni behöver till veterinären.
Tillsyn under fölningen
Se till att du är med under fölningen ifall något skulle hända och veterinär behöver tillkallas. Idag sätter många upp kameror i boxen som är kopplade till sina mobiltelefoner för att i slutet av dräktigheten vara säkra på att inte missa förlossningen. Det går givetvis lika bra att se till stoet ofta. Att föda utomhus i hagen är att rekommendera om väderleken är relativt bra. En del föl dör nämligen av att fostersäcken inte punkteras eftersom stoet ligger med bakdelen mot en boxvägg.
Föder stoet inomhus i stallet ska boxen vara väl rengjord med djupt strö. När vattnet har gått på hästen går utdrivningsstadiet normalt mycket fort och fölet är för det mesta ute inom 30 minuter efter att vattnet gått. Om inget föl föds trots att utdrivningsstadiet kommit igång behövs veterinär kontaktas. Fölet kan då ligga i fel fosterläge. Om utdrivningsstadiet pågått i mer än 1-2 timmar är det tyvärr inte många föl som överlever.
Tillsyn efter fölningen
När fölet väl kommit ut behöver du fortfarande vara på plats och kontrollera att allt står rätt till. Se till att fölet andas och har regelbundna andetag. Kolla också fölets puls som ska vara 70-90 slag per minut. Fölet ska klara av att stå inom 2 timmar och dia inom 6 timmar. Det ska urinera inom 12 timmar och tempen ska ligga på 37-39 grader. Skulle något av detta inte stämma så kontakta veterinär.