Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara
Vilken Hundförsäkring passar dig? Jämför och spara
Hundförsäkring

Jämför alla Sveriges försäkringar och spara pengar! Våra kunder sparar i snitt 1856 kr/år. Gör ett smart val du också, helt kostnadsfritt!

Hundens kön

Information collected villkor. Mer info

Tilläggsförsäkringar till din hundförsäkring

Behövs verkligen en tilläggsförsäkring?

Den som bäst kan svara på detta är du själv. Vi kan bara vägleda dig i ditt val.

Den absolut vanligaste tilläggsförsäkringen är livförsäkring. Faktorer som avgör om du borde ha en sådan till din hund är främst dess ålder och vad du köpte den för. De flesta försäkringsbolag har en så kallad övre gräns för hur länge deras livförsäkringar är aktiva. Vanligt är att de upphör någon gång efter att din hund är alltifrån åtta till tolv år gammal.

Ersättningen som du kan få från livförsäkringen baseras på din hunds marknadsvärde och vad som står i ditt avtal. Om du har en hund som kom med en hög prislapp, är av en populär ras samt har tävlings- eller utställningsmeriter, så kan det vara en god idé med en livförsäkring för att minimera den ekonomiska förlusten om din hund skulle avliva. Livbeloppet är dock inte i närheten av hundens riktiga, emotionella värde. Inga pengar i världen kan ersätta förlusten av din bästa vän. Däremot kan livförsäkringen göra att du har råd att köpa en ny hund när tiden är mogen.

Rehabilitering och Medicin brukar normalt sett ingå i grundförsäkringarna hos de flesta försäkringsbolag, men i enstaka fall kan dessa tryggheter behöva tecknas separat. Du kan också behövs lägga till lite extra pengar för att få ett fullgott skydd även där dessa punkter ingår, då de ibland inte ger så mycket ersättning i paketlösningarna.

Om du inte har personer i din omgivning som kan hjälpa dig med din hund, så kan det vara guld värt att teckna en tilläggsförsäkring som brukar kallas Trygghet. Den ger dig, precis som namnet antyder, trygghet. Ifall du själv skulle bli sjuk och inte längre kan ta hand om din hund innebär tillägget att du kan få kompensation för att tillfälligt placera din hund på pensionat.

Andra matnyttiga tilläggsförsäkringar är exempelvis olika sorter av avbeställningsskydd. Med ett sådant kan du både avboka och avbryta en sememesterresa om du behöver ta hand om din sjuka eller skadade hund. En del försäkringsbolag ger dig möjlighet att teckna denna tilläggsförsäkring separat, medan en del andra erbjuder den som en del i deras hemförsäkringar. Kolla upp vad som gäller hos ditt önskade försäkringsbolag.

Användbarhet är en annan bra tilläggsförsäkring. Den finns till för dig som exempelvis har en led- eller jakthund. Dessa djur används för speciella ändamål och om de tappar sin funktionsduglighet kan då denna tilläggsförsäkring kompensera detta ekonomiskt.

Generellt kan man säga att en tilläggsförsäkring behövs om du anser att den gör det. Fundera noga igenom vad du ska använda din hund till, läs på om dess hälsobild och forma dig sedan en uppfattning om vad ni eventuellt kan behöva för skydd.

Om du föredrar att själv plocka ihop de bitar som ni kan tänkas behöva, då är tilläggsförsäkringar ett bra komplement till veterinärvårdsförsäkringen. Vill du hellre ha ett helhetskoncept finns det försäkringsbolag som erbjuder paketlösningar för dig och din hund. Dessa brukar täcka in det mesta.

Nedan presenterar vi de allra vanligaste tilläggsförsäkringarna:

Livförsäkring

Den främsta och kanske viktigaste tilläggsförsäkringen. Den ger dig ersättning i händelse av att din hund avlider innan en viss ålder. Vissa livförsäkringar ger också viss kompensation om en veterinär tycker att din hund bör avlivas på grund av skada eller sjukdomsfall. Beloppet du då får baseras på marknadsvärdet, men är aldrig högre än det som står i ditt försäkringsbrev.

Reseförsäkring

Om du reser mycket – antingen med eller utan din hund – är en reseförsäkring en bra grej att satsa på. Då ingår ofta avbeställningsskydd. Detta är ur ekonomisk synpunkt väldigt bra att ha om du tvingas att avboka eller avbryta din resa i samband med att din hund blir oväntat sjuk eller skadad.

En reseförsäkring brukar också innebära att ersättning ges för vård av särskilda exotiska sjukdomar och om du behöver förlänga en resa för att ta del av denna. Du brukar också kunna få pengar utbetalt ifall hunden pass förkommer under era äventyr.

Trygghet

Till viss del liknar denna tilläggsförsäkring resevarianten i och med det faktum att du kan få tillbaka delar av resekostnaden om du behöver avboka eller avbryta en resa för att vara hemma med din hund. Det som skiljer den från exemplet ovan är att du med Trygghet även får ersättning för hundpensionat om du blir så pass dålig att du inte kan ta hand om din hund under en begränsad tid. På så vis säkrar du att din hund alltid får den omsorg som den behöver.

Avbeställningsskydd

Avbeställningsskydd är ett komplement till vissa försäkringsbolags hemförsäkringar. Av det skälet anses det inte vara en riktig tilläggsförsäkring per se.

Rehabilitering

Om din hund råkar ut för en skada eller sjukdom kan den behöva rehabiliterande insatser efteråt för att komma i form igen. Det kan till exempel handla om simning, arbete på motionsband eller massage. Tilläggsförsäkringen Rehabilitering ger ekonomisk kompensation för just detta. I vissa försäkringspaket ingår denna bit, men då oftast med ett lågt ersättningsbelopp.

Medicin

Medicin ger kompensation för receptbelagd medicin som en veterinär skriver ut. Precis som exemplet ovan, brukar denna del ingå i en del paketlösningar som vissa försäkringsbolag erbjuder. Hos andra måste du däremot välja detta som tillägg för att komma upp i en skälig ersättningssumma.

Personolycksfall

Denna tilläggsförsäkring kan ge ersättning vid tillfällen då din hund råkar skada antingen någon i er familj eller annan person som passar hunden tillfälligt.

Avel

Är du en person som håller på med avel? Då är denna tilläggsförsäkring perfekt för dig! Med den kan du få ersättning ifall du behöver göra en fertilitetsutredning på din hund eller vara hemma med en sjuk valp. Du kan också ha rätt till pengar ifall din hund skulle förlora sin avelsförmåga. Ibland ger denna tilläggsförsäkring även ett extra skydd för resultatet av aveln – valparna.

Användbarhet

Om du använder din hund till något annat än sällskap, så är denna tilläggsförsäkring valbar för extra trygghet. En jakt- eller ledhund som förlorar sin arbetsförmåga kan nämligen innebära en ekonomisk förlust för dig som är ägare. I vissa fall kan du även kompenseras om din hund springer bort eller dör.

1