Jämför alla försäkringsbolag
Kostnadsfritt
Spara

Sommarfaror för hund

En dag på stranden och efterföljande grillmiddag med vännerna låter som en perfekt semesterdag. Men om du inte är försiktig kan den sluta med ett veterinärbesök för din hund. Det finns många olika sommarfaror för hund som man behöver se upp för.

På sommaren ökar antalet veterinärbesök markant. För att du och din hund ska slippa bli en del av statistiken har TecknaSmart listat några av de viktigaste sakerna att se upp för i sommarvärmen:

Fästingar

Fästingar är ett gissel. Har du otur kan de överföra borrelia och anaplasma till din hund. För att undvika detta bör du först och främst förse ditt djur med ett fästingmedel som gör att fästingarna flyr. Kolla också igenom din hund varje dag för att kunna upptäcka kryp i pälsen. Ju tidigare du hinner avlägsna fästingar, desto bättre. Om din hund uppvisar hälta, har feber och dålig matlust eller är stel, kan detta innebära att den drabbats av smitta. Konsultera då en veterinär.

Sol

Stark sol kan medföra värmeslag. Lämna därför aldrig din hund i bilen medan du utför ärenden där hunden inte är välkommen. Temperaturen stiger fortare än vad man tror i ett så begränsat och inglasat utrymme.

Brist på skugga innebär också att asfalterade gator blir stekheta. Tänk på att din fyrbente vän inte har några skor på sig och välj hellre en sval stig i skogen för er gemensamma promenad.

En del hundar med ljus päls kan, precis som vi människor, bli brända av solljus. Håll er i skuggan så mycket det går samt förebygg med solskydd – på er båda.

Ormbett

Giftet från en huggorm angriper hela hunden och kan skada hjärtat, njurar och lever. Om du bevittnar eller misstänker ett ormbett ska du hålla din hund så stilla som möjligt och ta den till veterinär omedelbart. Har du en liten hund kan du med fördel bära den i famnen för att minimera att giftet sprider sig i kroppen på den.

Stranden

Kolla noga att vattnet din hund leker i är fräscht, och att det inte är utsatt för algblomning eller har blivit nedskräpat. Algförgiftning är livshotande! Om din hund vinglar, verkar skärrad och kräks kan detta innebära att den fått i sig något dåligt. Uppsök då veterinär omgående.

Nedskräpning kan också finnas i sanden. Se upp och undvik skärsår. Om din hund badar måste du torka den ordentligt efteråt. Ta med en extra handduk till vovven och gnubba den torr. Slarv kan leda till vattensvans eller fukteksem.

Matrester

Överbliven mat ska slängas  – inte ges till hunden. Det spelar ingen roll hur söt den är. Ben och majskolvar kan sätta sig på tvären och skada hunden på fler än ett sätt. Om du misstänker att ditt djur lyckats stjäla mat och det kräks, dricker och äter dåligt eller inte vill utföra sina behov, måste du besöka en veterinär.

Då är det skönt att kunna luta sig mot en bra försäkring. ViaTecknaSmart.se kan du som är ny eller befintlig djurägare jämföra lättöverskådlig information och villkor från Agria, Moderna, Sveland,If, Folksam, Svedea och Dina försäkringar. På så sätt kan du känna dig skyddad mot många olika sommarfaror för hund.